Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Подписват договора за изграждане на фотоволтаици на три детски градини в Добрич

Утре в МОСВ ще бъде подписан договора по проект “Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени“, който е разработен съвместно от три общини от област Добрич - Община Крушари, Община Добрич и Община Добричка. Партньор е норвежката GREENZONE AS от Осло, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Общата стойност на проекта е 706 728 лева, като сумата, предвидена за Добрич е около 140 000 лева. Ще се изградят фотоволтаични системи на три детски градини - № 20 „Радост“, № 12 „Щурче“ и № 18 „Дора Габе“. Системите се характеризират с висока мощност, по-добър температурен коефициент, по-малко загуба на оклузия, по-силни механични характеристики, отлична производителност в условия на слаба осветеност. Системите разполагат с 20-30 годишен работен цикъл. След реализацията на мерките детските заведения ще бъдат енергийно самостоятелни.

„Проектът е в унисон с нашата политика. В Капиталовата програма сме заложили система от фотоволтаици за сградата на Общината, за да намалим потреблението на енергия и разходите. Надявам се и други институции, както и фирми да прибягнат до такъв модел, защото той е ефективен“, посочи Йорданов.

c