Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Подалата оставка председателка на парламента на Република Южна Африка е арестувана по обвинения в корупция

Подалата оставка председателка на парламента на Република Южна Африка (РЮА) Носививе Маписа-Нкакула беше арестувана днес, след като се предаде сама на полицията в рамките на разследване за корупция от времето, когато е била министърка на отбраната, предаде Франс прес.
"Тя ще се пред съд в Претория по-късно днес, за да чуе в какво е обвинена", заяви пред АФП Хенри Мамотаме, говорител на националната прокуратура на РЮА, потвърждавайки, че Маписа-Нкакула е била арестувана рано тази сутрин.
Носививе Маписа-Нкакула, която беше председателка на парламента от 2021 г. и е членка на влиятелния Национален изпълнителен комитет на партия Африканския национален конгрес (АНК), управляваща от края на апартейда, обяви оставката си вчера.
"С оглед на сериозността на широко разгласените обвинения срещу мен, не мога да продължа да заемам тази длъжност", обясни тя в писмото, с което подаде оставка. Маписа-Нкакула заяви, че се оттегля, за да запази авторитета на институцията и да се съсредоточи върху разследването срещу нея.
Шестдесет и седем годишната Маписа-Нкакула е обвинена, че е получила големи суми пари от изпълнител на отбранителни поръчки, когато е била министърка на отбраната (2014-2021 г.). Според местни медии тя е обвинена в получаването на подкупи в размер на 2,3 милиона ранда (121 000 долара или 113 000 евро).
Опозицията призоваваше за нейната оставка или уволнение, откакто избухна скандалът през март, два месеца преди изборите, които се очаква да бъдат оспорвани за АНК.
На 29 май южноафриканците трябва да отидат до урните, за да гласуват за нов парламент, който ще избере следващия президент. Според социологическите проучвания има опасност АНК за първи път да загуби абсолютното си мнозинство в законодателния орган.

c