Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Под звъна на камбани делегатите на избирателния събор тръгват от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на БАН

Под звъна на камбани, и след поименна проверка от Комисията по пълномощията на присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия, наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, съборът ще бъде открит и ще бъде определено избирателното бюро.
След това делегатите на събора тръгват от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването.  
Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.
Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.
Както писа БТА, утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени рано тази сутрин в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия.

c