Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

По време на посещение в Москва индийският външен министър похвали ръста на двустранната търговия

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар се срещна вчера с руския президент Владимир Путин, който каза, че отношенията между двете страни бележат напредък, въпреки неспокойните времена, предаде Асошиейтед прес.
Срещата между Путин и Джайшанкар се проведе в рамките на петдневната визита на индийския външен министър в Москва. В началото на срещата руският президент каза, че ще информира индийския първи дипломат за войната в Украйна, към която индийският премиер Нарендра Моди заема неутрална позиция.
"Зная за желанието му да направи всичко възможно за разрешаване на този проблем по мирен начин", каза Путин.Индия е все по-важна за Русия като пазар за руския петролен износ, който играе ключова роля за икономиката на Москва, но е ограничен от западните санкции.
"Много е важно да направим търговските си отношения по-устойчиви. Трябва да помислим как да постигнем това", каза Джайшанкар, цитиран от пресслужбата на Кремъл.
Индийският външен министър се срещна също с руския си колега Сергей Лавров, който каза, че двамата са обсъдили " перспективите пред военно-техническото сътрудничество, включително съвместно производство на съвременни образци въоръжение".
Джайшанкар похвали рекордният стокооборот между двете страни, който по думите му е надхвърлил 50 млрд. долара през 2022 г.
"Надявам се тази година да надхвърлим тези стойности. И което е важно е, че тази търговия е по-балансирана, устойчива и предоставя справедлив пазарен достъп", каза индийският външен министър.

c