Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

По-висока от средната за страната е заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Силистренско

По-висока от средната за страната е заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Силистренско. Това съобщи за БТА директорът на местната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Теодора Начева.
По думите ѝ в областта регистрираните случаи са 197 на 10 хил. население, при средни за страната 119 на 10 000 души. Въпреки че настъпват традиционните сезонни вируси, заболеваемостта е под епидемичните стойности. 
„Изключително висока обаче е заболеваемостта при децата от 0 до 4 години. Прави впечатление, че от ноември насам в областта доминира коронавирусът и винаги сме на едно от първите места в страната. Вариантите на Омикрон, които сега циркулират предизвикват далеч по-незначителна симптоматика, по-леко протичаща инфекция. Вирусът доминира основно сред възрастните хора и особена при тези в пенсионна възраст. Случаите с млади хора са съвсем изолирани. Броят на хоспитализираните не е голям, но ежедневно има приети в болница“, каза Начева.
По данни на Регионалната здравна инспекция интересът към вариантната ваксина срещу COVID-19 е драстично намалял. Това е и причината имунизационният кабинет в инспекцията да работи само веднъж седмично. До този момент в Силистренско доза от вариантната ваксина са си поставили 1610 души. 

c