Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

По проект за подкрепа на местни био продукти ще работи МИГ Балчик-Ген. Тошево

В рамките на проекта ще бъдат реализирани съвместни инициативи за подкрепа и промотиране на местни и био продукти.

„Еко-кошница, моля!“ е нов проект, по който ще работи Местната инициативна група „Балчик – Генерал Тошево“, съобщава Областният информационен център.

Транснационалният проект  обединява три български  и  пет словенски местни инициативни групи (МИГ), сред които и МИГ „Балчик-Генерал Тошево“. Той е насочен към приобщаването на производители и преработватели на здравословни, местни и органични храни, както и други заинтересовани страни, към целите на стратегията на Европейския съюз "От фермата до трапезата", подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига. В рамките на проекта ще бъдат реализирани съвместни инициативи за подкрепа и промотиране на местни и био продукти.

Ще бъде анализирано състоянието на производството, преработката и предлагането на местни и органични храни на територията на партниращите МИГ. Анализът ще  даде представа за разликите и приликите, и ще даде възможност за трансфер на добри практики и опит между двете страни.  Също така ще бъде осигурена и разпространена информация за добри европейски практики в сферата на производството, дистрибуцията и маркетинга на местни и био продукти.

За да бъде разгърнат потенциала за производство и промотиране на тези продукти, партниращите МИГ съвместно ще създадат Каталог "Еко, кошница, моля!“ и интернет базиран виртуален Агробиоцентър на български, английски и словенски (с QR code).

Предвидено е на територията на всеки един от партньорите да се проведат обучения свързани с производството на продуктите, както провеждането на фестивални събития.

Българските МИГ ще бъдат подкрепени с 464 696 лв. от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., по подмярка 19.3 “Подготовка и изпълнение на  дейности за сътрудничество  на местни инициативни. групи“. За дейностите на словенските МИГ одобреното от словенския управляващ орган финансиране е 492 198 евро. Продължителността на проекта е 24 месеца, до март 2025 г.

c