Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

По повод 146-ата годишнина от освобождението на Шипка ученичка от града изработи макет на Шипченския манастир "Св. Рождество Христово"

По повод 146-ата годишнина от боевете при Шипка – Шейново и от освобождението на града ученичка от Шипка изработи макет на Шипченския манастир “Св. Рождество Христово”. Това съобщава кметът Василка Панайотова в официалната фейсбук страница на Кметство Шипка. 
Ученичката от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов Рая Гайтанджиева е изработила макета с помощта на своя дядо Дончо Драгнев. "Прецизна работа, много търпение, часове отделено време и любов към историята доведоха до добрия краен резултат. Използвахме фибран, силикон, стиропорни топки и темперни бои", коментира той. Макетът е подарък за кмета на града. “Щастлива съм, че такива таланти обичат и почитат родния си край. Познаването на историята, традициите и обичаите на мястото, където живеете и растете, е от фундаментално значение за вашето и за бъдещото поколение. Това е съкровищница, завещана ни от нашите предци и сме длъжни да я съхраним”, коментира Панайотова.
Кметът напомня, че по повод “Богородични празници” в Шипка 16-годишната Рая Гайтанджиева е изрисувала герба на града върху стена по главната улица "Стефан Орешков ". Момичето активно се включва в обществения живот на Шипка, участва и в танцов клуб “Шипченка” към кметството. 
 

c