Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

По-малко площи, но добра година за лавандулата в област Добрич, цената на маслото още е неясна

Производителите на лавандулово масло прогнозират добра година за област Добрич, за разлика от 2021-ва, която бе доста тежка за този сектор. Площите с културата обаче намаляват. Тази година те са 69 000 декара по данни на ОД „Земеделие“, при 80-90 хиляди дка в последните 1-2 години.

„Засега се очертава тази година да е по-добра за фермерите, стига да не завали отново дъжд. Посевите се развиват нормално, очаква се коситбата на ранните сортове да започне в първите дни на месец юли, а на по-късните – към средата на месеца“, каза за Про Нюз Добрич Петър Христов - председател на Асоциацията на производителите на етерични масла.

По колко ще се продава лавандуловото масло прогнози няма. Производителите казват, че това ще се разбере след като стартира жътвата и изваряването. Чувало се, че цените на дестилериите ще бъдат тази година по-високи, с оглед на поскъпването на горивата.

„Основните купувачи на пазара още не са обявявали цена на маслото. В Добруджа има непродадени количества от предни години – между 100 и 200 тона. Производителите не продаваха, защото се надяваха на по-високи цени. По-голяма яснота за цените на маслото, както и на косенето и другите услуги около производството ще има, когато тръгне жътвата“, посочи Христов.

Иван Петров, който отглежда 42 дка с лавандула от сорт „Севтополис“, казва, че е важно оттук насетне да няма дъждове, за да могат цветовете да се опрашат нормално и да не се маносат. Той ще започне коситба около средата на юли. 

Вижте още в AgroDobrich.

c