Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Пирдоп отбеляза 146 години от освобождението на града от Османско иго

Пирдоп отбеляза 146 години от освобождението на града от османско иго. Честването се е състояло в Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. Всяка година на този ден пирдопчани се прекланят пред силата, смелостта и мъдростта на героите, участвали в освобождението на града и пазят паметта им жива, казаха от Общинската администрация след запитване от БТА. 
С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата ни. На паметните места бяха положени венци и цветя от Община Пирдоп, партийни организации и граждани, посочват още от Община Пирдоп.
На днешния ден преди 146 години на това свято за всеки пирдопчанин място жителите на града посрещат тържествено своите освободители – казаците от 21-ви и 26-ти Донски полк, начело с полковник Дмитриий Комаровски.
Факт е, че при Освобождението на Пирдоп не е пролята кръв, не е дадена нито една жертва, но зимата на 1877-1878 година е изключително мразовита, с дълбоки снегове.  Над 800 руски войници и офицери, при преминаване на Балкана, загиват от студ и не стигат до Пирдоп. На този ден се прекланяме пред тяхната саможертва и  изразяваме своята признателност, добавиха от Общината.
Още същата година признателен Пирдоп издига на това място голям дървен кръст в памет на руските освободители, през 1934 година тогавашния кмет на града Спас Маринов тържествено открива монумента, на който са изписани имената на пирдопските опълченци и на Ботевия четник - Димитър Ночев. Оттогава до днес жителите на Пирдоп свеждат глави пред трите свети места – монументът на опълченците, гробът на капитан Баторски и паметникът на дядо Влайков, възкресил в творчеството си посрещането на русите в Пирдоп.
На събитието, организирано от Община Пирдоп, са присъствали кметът на общината Ангел Геров, заместник - кметът Милена Мачканова, председателят на Общински съвет - Пирдоп Кристина Петкова, общински служители, общински съветници, ученици и граждани. 
 
 

c