Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Пилотно издание на фестивала „По пътя на хляба в Добруджа“ се проведе в Каварна

Акцент в него бяха гагаузката и преселската кухня с техните уникални хлебни произведения

В ПЗГ "Кл. Арк. Тимирязев"-град Каварна се проведе пилотно издание на Фестивал „По пътя на хляба в Добруджа“.

Туристическият продукт популяризира чрез представяне и дегустация обредни хлябове, погачи и хлебни изделия. Специално внимание се отделя на технологията на приготвяне на хляб в миналото, приготвяне на хляб с квас и лимец. Представена е гагаузка кухня и типични гагаузки специалитети - гюзлеме /питка със сирене/, каварма /вид баница със сирене/ и други. Фестивалът акцентира и на преселска кухня и типичните преселски специалитети - роговачки /питки със сирене, баници, погачи, козунаци и други/.

Демонстрационното събитие има за цел тестване на фестивал „По пътя на хляба в Добруджа“ като туристически продукт за креативен туризъм, който може да се предлага целогодишно в региона на Добруджа.

Събитието се осъществи по проект „Туризъм, културно наследство и креативност“, който се изпълнява съвместно от Грузинския Център за изкуства и култура (GACC) - Тбилиси, Сдружение с нестопанска цел „Европейския институт по културен туризъм “ЕВРИКА“ - град Добрич, Фондация за развитие на град Николаев - Украйна и Национална агенция за съхраняване на културното наследство на Грузия.

Специални гости бяха туроператори от Грузия и Украйна. Събитието уважиха кметът на Каварна Елена Балтаджиева,  Петър Михайлов - началник отдел "Туризъм и култура" и  Пенко Георгиев - директор на Историческия музей в Каварна.

Специални благодарности организаторите поднасят на Йорданка Денева,  председател на Сдружение "Съюз на пенсионерите - 2004-Обединени" и на  Ивайло Василев, организатор на художествени дейности към пенсионерските клубове в община Каварна, както и на всички участници, който пресъздадоха обичая "Жътва" от фолклорните групи „Добруджанка" и „Жарава“ към клуба на пенсионера „Радка Чаушева“ в Каварна.

 

c