Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Петя Панева и Митко Денев ще посрещнат гостите в Тервел на Фестивал на бялата жътва

Фестивалът на 22 юни: Светлинно шоу, чеверме, ритуален огън и всички в етномотиви

На 22 юни 2024 г. с изложение "Произведено в Тервел" и с Алея на занаятите започва тазгодишното издание на Фестивал на бялата жътва в град Тервел. Началото е в 16:00 часа.

В деня за децата ще бъдат обособени творчески ателиета по керамика и други приложни занимания, както и кътове за игра. В 17:00 часа 15 клуба за български народни танци ще представят своите хора, едно от които задължително трябва да бъде от Добруджанската фолклорна област.

В 19,00 часа ще се състои официалното откриване от кмета на Община Тервел инж. Симеон Симеонов. След това ще се проведе освещаване на курбан за здраве и берекет и пресъздаване на обичая "Жътва", в който ще участват самодейците от читалищата в общината. Програмата ще продължи с веселие и танци под звуците на оркестър "Добруджанци" и приятели.

Специални гости на фестивала ще бъдат Петя Панева и Митко Денев, акордеонистите Петър Гочев и Тодор Тодоров, както и Гайдарския оркестър от Школа Великов гр. Силистра.

Светлинното-пиро шоу на "Палячи" Варна от 22:00 часа ще предхожда запалването на фестивалния огън и внасянето на чеверметата. По програма веселието ще продължи до 2:00 часа през нощта на 23 юни.

Водещи на събитието ще бъдат Крум Крумов и Невена Денева.

И тази година организаторите молят гостите на фестивала да използват местата за паркиране около градския парк. В зоната на фестивала ще бъдат допускани само автомобили на техническите екипи, на изложителите и на търговците.

Напомняме, че всички посетители трябва да са облечени с носии или в облеклото им да присъстват етномотиви. Ако нямате такива, можете да си закупите от щандовете на производителите на фестивала.

c