Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Първия български учебник за програмиране с Lua създаде възпитаник на ПМГ "Иван Вазов" Добрич

Книгата „LUAing. Принципи на програмирането с Lua“ на Стилиян Стоянов е първият учебник по програмиране на основата на Lua, от български автор, съобщи д-р инж. Светлана Василева. Тя е преподавател в Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ в Добрич, чийто възпитаник е и авторът на книгата.

За книгата д-р инж. Василева пише: „Много любители на компютърните игри свързват Lua със създаването на приложения в платформата Roblox. Но Lua не е само за създаване на игри. Това е лесен за усвояване език за програмиране, характеризиращ се с „изключително висока хардуерна независимост, динамични структури, лекота, липса на излишък, лекота на тестване и отстраняване на грешки“, както пише един от неговите създатели – Роберту Йерусалимски. Lua има сигурна среда, автоматично управление на паметта, много инструменти за работа със стрингове и други типове данни и много други възможности, които ще се харесат на начинаещите програмисти.

Ценността на проекта „LUAing“ се увеличава и от това, че книгата е написана, за да сподели опита на ученик.

И аз с огромна радост и гордост искам да представя Стилиян Стоянов – възпитаник на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“, гр. Добрич.

Пожелавам на авторите на проекта и на всички читатели вълнуващи срещи и приключения в света на Lua!

Приятно и ползотворно луаингване!“

Езикът  Lua е лесен за използване език за вграждане. Начинаещите признават, че с негова помощ можете да научите основите на програмирането за кратко време. Lua се комбинира успешно с разработки, които са компилирани на друг език. Често се препоръчва на студенти, които тепърва започват в науката за електронния дизайн.

c