Вторник, 16 юли 2024

16.07.2024

Последвайте ни

Парламентът в Гамбия отхвърли отмяна на закона за женското обрязване

Законодателите в западноафриканската държава Гамбия днес отхвърлиха законопроект, който щеше да отмени забраната за обрязване на женските гениталии, предаде Асошиейтед прес. Опитът на страната да стане първата в света, отменила подобна забрана, беше зорко следен от активисти по човешките права по света.
Парламентът гласува след месеци на разгорещени дебати в предимно мюсюлманската страна с население под три милиона души. Законодателите на практика унищожиха законопроекта, като отхвърлиха всички негови клаузи и предотвратиха окончателното гласуване.
Процедурата, наричана още женско генитално осакатяване, включва частично или пълно премахване на външните гениталии на момичетата. Тя често се извършва от обикновени лица от общността с инструменти като бръснарски ножчета, а понякога и от медицински работници. Процедурата може да причини сериозно кървене, смърт и усложнения при раждане, но остава широко практикувана в части от Африка.
Правозащитни активисти и групи бяха разтревожени, че отмяната на закона в Гамбия може да доведе до преобръщане на забраните, постигнати след години работа срещу вековната практика, която често е прилагана на момичета под 5-годишна възраст и се корени в концепцията за полова чистота и контрол.  
Религиозните консерватори, които водят кампания за отмяна на забраната, се аргументираха с това, че процедурата е „една от добродетелите на исляма“.
„Това (гласуването) е огромно облекчение“, каза активистката, преживяла подобна процедура, Абса Самба пред Асошиейтед прес след гласуването в парламента. „Вълнението е голямо. Но аз вярвам, че това е само началото на (нашата) работа“, добави тя.
Повечето от половината жени и момичета на възраст между 15 и 49 години в Гамбия са били подложени на процедурата, става ясно от данни на ООН. Бившият лидер Яхя Джамех неочаквано забрани тази практика през 2015 г., без да даде обяснение за решението си. Но активистите твърдят, че прилагането на закона е слабо и жените продължават да бъдат обрязвани, като само в два случая е започнало съдебно преследване.
Дори сега „то е широко разпространени и се насърчава в обществото“, каза Самба. Тя призова за по-широко обществено информиране за последиците от тази практика.
По-рано тази година УНИЦЕФ съобщи, че 30 милиона жени по света са били подложени на генитално обрязване през последните осем години. Повечето от тях са в Африка, но има и случаи в Азия и Близкия изток.
Над 80 страни са приели закони, забраняващи процедурата или позволяващи нейното изпълнение, става ясно от проучване на Световната банка, цитирано по-рано тази година от Фонда на ООН за населението. Те включват Южна Африка, Иран, Индия и Етиопия.
„Нито един религиозен текст не насърчава или намира извинение за осакатяването на женски гениталии“ пише в доклад на Фонда, като се добавя, че няма полза от тази практика.
В дългосрочен план обрязването води до инфекции на уринарния тракт, менструални проблеми, болка, намалено сексуално удоволствие и усложнения при раждане, както и депресия, ниско самочувствие и посттравматично стресово разстройство, добавя АП.

c