Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Парламентарната група на ДПС потвърждава своя ангажимент към хората, бизнеса и общините и през тази година, заяви в декларация Йордан Цонев

Парламентарната група на ДПС потвърждава своя ангажимент към хората, бизнеса и общините и през тази година. Това заяви в декларация от името на парламентарната група заместник-председателят ѝ Йордан Цонев по повод началото на новата пленарна сесия. Той отбеляза, че ДПС участва градивно в процеса по съставяне на евроатлантическо мнозинство и отчете като ангажименти през 2024 г. членство в Шенген и в еврозоната.  
"Усилията ни ще бъдат насочени към повишаване на доходите, силна подкрепа за общините и подобряване условията за правене на бизнес. Постигането на по-висок жизнен стандарт не би било възможно без пълноправното членство на България в най-богатия икономически съюз – Европейският съюз. През тази година ние ще продължим усилията си за членство в Шенген и еврозоната", заяви Йордан Цонев.
По думите му справедливостта, която очакват хората, изискват подобряване ефективността на съдебната система.  Йордан Цонев припомни, че с решаващото участие на ДПС, са били извършени промените в Конституцията и потвърди ангажимента си да участват градивно в промените в законодателството, касаещи завършването на съдебната реформа.
В началото на декларацията Цонев пожела на колегите си за новата 2024 г. здраве и успешно изпълнение на дълга към хората и държавата. В текста ѝ се констатира, че 2023 г. е дошла и си е отишла с войни, конфликти, кризи и нестабилност. България влезе в нея след четвърти поред парламентарни избори в търсене на изход от политическата криза. Политическа криза, която дойде, ни подсказа, че връзката между политиците и политическите партии е скъсана, посочи Цонев и отбеляза, че само ДПС е констатирало този факт. Бе казано много ясно и беше обещано на хората и ние вече работим за това тази връзка да бъде възстановена. Пожелавам на всички политически партии да направят своите изводи и да се опитат да възстановят тази връзка, защото от доверието на хората зависи работата на цялата политическа система и на всички институции, констатира Цонев.  
 ДПС отстоява и ще отстоява твърдо и неотменно ангажимента на България да бъде лоялен и последователен член на Алианса, се посочва в декларацията.  В текста ѝ "повишаването на жизнения стандарт на хората" се определя като "основна цел – сърцевина на политиката на ДПС".
През изминалата година по инициатива на нашата парламентарна група бяха приети решения за повишаване на доходите на различни служители в секторите – сигурност, култура, земеделие, здравеопазване, образование. В два последователни бюджета ДПС даде своя сериозен принос за това хората да усетят, че те са основна цел на политическия процес, заяви Цонев. Като приоритет на ДПС той открои и създаването на благоприятен инвестиционен климат.  В бюджета за 2024 г. по наша инициатива за първи път има предвидена голяма общинска инвестиционна програма, която е част цялата капиталова програма на държавата, припомни Йордан Цонев.  
Той констатира, че най-важната промяна, която се е случила през 2023 г. с особена заслуга на ДПС в българската политика, е възстановяването на конституционно закрепения модел - решенията, правилата и важните насоки на българската политика, да се вземат в българското Народно събрание. Нам е голямата отговорност върху изработването на политиката на страната, констатира Цонев.  2024 г. ще работим последователно и решително за утвърждаване на евроатлантизма като основополагаща концепция за политиката на България и осигуряване на пълноправното членство в Шенген и еврозоната, повишаване на доходите и жизнения стандарт на хората, създаване на условия съдебната система да работи ефективно, добави той.
Нека си пожелаем 2024 г. да донесе мир в света, мир в страната и мир в душите ни. Бъдете здрави, най-доброто наистина предстои, каза Цонев.

c