Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Парижкият апелативен съд потвърди валидността на издадената от Франция заповед за арест на сирийския президент Башар Асад

Парижкият апелативен съд потвърди днес, че международната заповед за арест на сирийския президент Башар Асад, издадена от Франция за предполагаемо съучастие във военни престъпления по време на гражданската война в Сирия, е валидна и е в сила, съобщиха адвокати по делото, цитирани от Асошиейтед прес.
Джийн Сулцер и Клемънс Уит, адвокати, които представляват ищците и неправителствени организации, които са внесли иска срещу сирийския президент във Франция, приветстваха решението като "историческо" и като "огромна стъпка напред в борбата срещу безнаказаността", посочва АП.
През май френските антитерористични прокурори поискаха от Парижкия апелативен съд да постанови отмяна на заповедта за арест на Асад, аргументирайки се с пълния му имунитет като действащ държавен глава."За първи път национален съд постановява, че личният имунитет на действащ държавен глава не е пълен", каза адвокатите пред АП.
Френските съдебни власти издадоха през ноември заповеди за арест на президента Асад, брат му Махер Асад, който е командир на Четвърта механизирана дивизия, както и срещу двама сирийски генерали - Гасан Абас и Басам ал Хасан, за предполагаемо съучастие във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Обвиненията срещу тях включват предполагаема химическа атака, извършена през 2013 г. срещу контролирани от опозицията предградия на Дамаск, посочва АП.

c