Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Папа Франциск изглеждаше в по-добро здраве на днешната аудиенция

Папа Франциск, който напоследък не е в добро здравословно състояние, изглеждаше в по-добро здраве днес по време на натоварената програма от католическата Страстна седмица, предаде Ройтерс.
Осемдесет и седем годишният свети отец прочете изцяло предварително подготвените си текстове на редовната си седмичната си аудиенция, изглеждайки по-силен, отколкото на предишните аудиенции, на които негов помощник поемаше по-голямата част от четенето.
Франциск отправи нови призиви за мир в Украйна и Близкия Изток и поздрави двама мъже в аудиторията, израелец и палестинец, като каза, че и двамата са загубили дъщерите си в продължаващата война между Израел и палестинската илямистка групировка "Хамас". Той ги описа като двама приятели, "които се обичат и които са преживели едно и също разпятие". 
Повече от месец Франциск страда от бронхит и грип, което го накара да ограничи публичните си изяви, да отмени някои срещи и да постъпи в болница в Рим за медицински прегледи. Опасенията за състоянието му се подновиха преди три дни, когато той пропусна проповедта си на службата на католическата Цветница на площад "Свети Петър".
Понтификът ще води редица служби, предшестващи католическия Великден тази неделя, отбелязва Ройтерс.
Франциск, който е с ограничена подвижност поради проблем с коляното, пристигна днес в залата за аудиенции "Павел Шести" с бастун, а не в инвалидна количка, която използва понякога.
Той изглеждаше в добро настроение, докато разказваше на вярващите, че събитието е било преместено на закрито в последния момент, което е принудило събралите се хора да се преместят от площад "Свети Петър" заради дъжда.
 

c