Събота, 26 октомври 2024

26.10.2024

Последвайте ни

ПАП: Туск похвали президентката на Молдова след първия тур на изборите

Полският министър-председател Доналд Туск похвали президентката на Молдова Мая Санду след публикуването на първите резултати от президентските избори, предаде полската новинарска агенция ПАП.
„Разгневи Москва, впечатли Европа, спаси страната си за пореден път - това е Мая Санду“, написа полският министър-председател в платформата "Екс" в отговор на резултатите от първия тур на президентските избори в Молдова.
„Велик лидер и смела нация“, добави Туск.
В Молдова вчера се проведоха президентски избори, заедно с референдум за вписване на присъединяването към ЕС в конституцията на страната.
Според резултатите, публикувани днес, досегашната президентка Санду заема първо място с 42% от гласовете. На второ място се класира бившият прокурор социалист Александър Стояногло. Очаква се и двамата кандидати да се състезават на втория тур.
До днес сутринта гласоподавателите, желаещи присъединяването към ЕС да бъде записано в конституцията, бяха малко повече от тези, които се противопоставяха на подобна стъпка.
Молдова получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС през юни 2022 г. През декември 2023 г. лидерите на ЕС одобриха започването на преговори за присъединяване с Молдова и Украйна.
През септември Туск заяви в молдовската столица Кишинев, че Полша ще работи в тясно сътрудничество с Молдова по процеса на присъединяването ѝ към ЕС. 
(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ПАП)

c