Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

Паметник на светите братя Кирил и Методий има в Добрич и на още над 80 места

Вижте част от местата, на които може да се поклоните пред създателите на славянската писменост

Днес е 24 май – Славянските народи почитат светите братя Кирил и Методий, родени в Солун, Византийската империя през IX век, мисионери, проповедници на християнството. В тяхна чест по света и в България са издигнати над 80 монумента, а един от най-новите и доста внушителен е паметникът на централния площад “Свобода” в град Добрич.

Паметникът в Добрич е официално открит на 11 май 2007 г. с водосвет и освещаване на отслужено от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит Кирил и свещеници от Добрич. Изграждането му е инициирано от Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“. Дело е на почетния гражданин на Добрич, скулптора Никола Богданов. Архитектурният проект на мемориала безвъзмездно изпълнява арх. Витлием Чалъков. За да бъде построен се провежда и акция – „Хиляда лева от хиляда ученика“.

Паметник на Кирил и Методий бе открит в центъра на Балчик

Паметник бе открит през 2018 година и в Балчик. Идеята е от много години, на балчиклии, хора, които са били учители, дейци на културата. Част от тези инициатори вече не са между живите, споделя тогава кметът на града Николай Ангелов. Създател на 400-килограмовата бронзова скулптура е Венцислав Марков. Той живее във Варна, но твори в Балчик.

Каменни оброчни плочки от втората половина на XIX век са сред първите паметни знаци на славянските първоучители у нас. Тогава в народния календар двамата братя са били възприемани като покровители на селския труд. В търновското село Големаните е открита най-старата такава пластика, от 1874 г. и с височина 95 см.

Сред най-внушителните паметници на Св. Св. Кирил и Методий е този пред сградата на Националната библиотека в центъра на София, създаден след конкурс за неговото изграждане през 1963 г., когато библиотеката е преименувана от „Васил Коларов“ на „Кирил и Методий“. Проектант е скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев, а фигурите достигат до 4,2 м.

Столицата може да се похвали с още един паметник на делото на светите братя. Той е открит през 2008 г. в София пред Националния дворец на културата /НДК/, с модернистичен дизайн и известен като „Аз, Буки, Веди“. Негов автор е младия скулптор Красимир Трендафилов – Ботрен. Фигурите на Св. Св. Кирил и Методий са представени схематично – издигнати от една обща основа, каменна колона, върху която са изписани произволно букви от азбуката. Паметникът предизвиква смесени реакции в обществото.

И ако модерният облик не е по вкуса на всеки, то има няколко паметника, които са от дърво. Такъв е паметникът на братята Кирил и Методий в село Дивля, Земенско. Интересното за него е, че е изработен от дърво от резбаря Боян Александров в Перник по идея на бившия учител и кмет на селото Георги Андреевски. Скулптурата е разположена в центъра на селото, в което в продължение на 12 години твори художникът Владимир Димитров – Майстора.

Превърнаха в паметник на Светите братя Кирил и Методий, дърво, засадено от ученици преди 70 години в село край Добрич 

Връщаме се отново в област Добрич и поглеждаме към село Ведрина, община Добричка. Там само преди 3 години на 1 юни 2021 г. бе открит монумент от дърво и камък, изобразяващ създателите на българската азбука. Паметният знак е в непосредствена близост до читалището, което през същата година чества 80-годишен юбилей и носи името на Светите братя. Дървената пластика е дело изцяло на твореца Георги Капралов, който е роден и живее във Ведрина. Той реализира идеята си да даде отново живот на ясеново дърво, засадено от ученици в центъра на селото преди 70 години – през 1950 г., което е прекършено.

От дърворезба се насочваме към класическия стил. Такъв паметник на Кирил и Методий е издигнат в Казанлък през 1932 г. в двора на тогавашното девическо училище, носещо техните имена. Фигурите са изработени от учителя по рисуване Иван Топалов и са отлети от бронз в Държавната военна фабрика и в Механотехническото училище в града.

Съществуват и много ореоли. Скулпторът Петър Москов създава два такива в Пловдив и Асеновград. Творецът е удостоен с честта да подари пластика на славянските първоучители лично на папа Йоан Павел II при посещението му в България през 2005 г. Един от най-красивите и най-въздействащи паметници на славянските първоучители е този в Пазарджик. На него са представени с позлатени ореоли, държащи в ръце свитък с кирилицата, който също е позлатен. Паметникът е дело на скулптора Спас Кирчев и архитект Нина Костадинова-Васева. Открит е на 24 май 2005 г.

Паметник на братята Кирил и Методий е открит и във Враца през 2007 г. и е дело на скулпторите Георги Тешков и Моника Игаренска. Интересен е и паметникът на светите братя в Плиска, част от културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата“. Скулптурите на двамата братя, обградени от буквите от глаголицата, са изработени от Бехчет Данаджъ.

Паметници на Кирил и Методий има и в Одеса, Лисабон, Микулчице, както и отвъд океана, в църковния комплекс „Св. София“ в предградието Дес Плейнс, Чикаго, в щата Илинойс. Там се планира изграждането и на втори паметник на братята пред сградата на българския храм „Св. Иван Рилски“, където през 2016 г. е открит паметник на Васил Левски.

Паметта на създателите на славянската писменост пазят и други народи. В Русия празникът 24 май е възроден през 1986 г., а пет години по-късно е обявен за официален държавен празник. Първият паметник на Кирил и Методий в Русия е от XIX в. и е част от бронзовия монумент „Апотеозът на славянството“ в Новгород (1862 г.). Той представлява огромна камбана, на върха на която са поставени фигурите на двамата братя.

Започнахме нашата обиколка от Добрич през София, от ново се спираме на паметник, който всъщност е копие на този пред Националната библиотека. В северния град Мурманск в Украйна се намира той и е изработен от същия скулптор. Паметникът е подарък на руския народ от българския. 80 години по-рано през 1911 г. в Киев е открит паметник на княгиня Олга и славянските първоучители. От 1992 г. паметник на Кирил и Методий има и в Москва, на Славянския площад. В постамента на паметника е вграден вечен огън, донесен специално от Божи гроб. Най-големият монумент на двамата братя в Русия се намира в Самара. Построен е през 2001 г. по проект на В. Кликов. Техни паметници има още в Дмитров, Ханти Мансийск, Черкеск, Владивосток, Коломна, Твер, Сургут, Свастопол, Донецк и др. руски градове. Характерни за Русия са още и т.нар. поклоннически кръстове, посветени също на Кирил и Методий. Такива има запазени и реставрирани в Астрахан, Самара и Рязан.

Паметници на Кирил и Методий има и в другите славянски държави. Най-старите скулптурни изображения са в катедралата в Прага, Чехия и в параклиса „Св. Йоан Предтеча“. В Прага паметници на братята има още в едноименния храм в кв. „Карлин“, в църквите „Св. Вацлав“ и „Св. Игнац“, в Хусовия храм и на Карловия мост. В Доминиканската църква и в храма „Св. св. Петър и Павел“ в Бърно в Словакия също има паметници на първоучителите, както и в градовете Велеград, Бочурище, Требич, Рожков, Нитра. Техни паметници от името на словашакия народ има и в Рим - в църквата „Сан Клементе“ и в двете базилики „Санта Мария Маджоре“ и „Санта Праседе“. Монументи има и в Белград, Скопие, Охрид, както и държави, в които славянската азбука днес не се използва, като Оберлаузитц (Саксония) и Залавар (Унгария). Родният град на братята Солун величае с два техни паметника.

c