Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Пакистанските власти ще разследват бомбения атентат, при който загинаха китайски граждани

Пакистанският премиер днес призова за съвместно разследване от страна на военните и цивилни служители  на самоубийствен атентат, при който бяха убити петима инженери от Китай, като същевременно преразгледа мерките за сигурност за китайските инфраструктурни проекти в страната, предаде Ройтерс.
Инцидентът от вторник е третото голямо нападение в рамките на една седмица в южноазиатската държава, където Пекин е инвестирал повече от 65 млрд. долара в инфраструктурни проекти в рамките на по-широката си инициатива "Един пояс, един път".
Премиерът Шахбаз Шариф призова "да се проведе задълбочено съвместно разследване като се използват всички ресурси на държавата", се казва в изявлението на неговата канцелария.
По-рано Шариф председателстваше среща на цивилни и военни служители, на която бяха разгледани мерките за сигурност за защита на китайските граждани и техните интереси, съобщи министърът на информацията Атаулла Тарар, но не даде подробности.
До момента никой не е поел отговорност за извършеното вчера нападение, при който атентатор камикадзе се вряза с автомобила си в автоколона на китайски инженери, работещи по хидроенергиен проект в Дасу в северозападната част на Пакистан. При нападението загинаха петима китайски граждани и пакистанският им шофьор.
Две предишни нападения бяха насочени срещу военновъздушна база в Пакистан и стратегическо пристанище, използвани от Китай в югозападната провинция Белуджистан. 
Китайските интереси основно стават цел на атаки от страна на войнствени представители на етнически общности, които се опитват да изтласкат Пекин от богатия на природни изкопаеми Белуджистан, но този район е далеч от мястото на извършената вчера атака, посочва Ройтерс. 
 

c