Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Отбор на ОУ „Стефан Караджа“ в Добрич участва в най-големия фестивал за Лего роботика в света

Отборът по роботика SmartPobo с ученици от 7 клас на  ОУ „Стефан Караджа“ в Добрич представи за втора поредна година града  в най-големия фестивал за Лего роботика в света – FIRST LEGO League Challenge` 2024. Събитието, което се провежда в над 110 страни по света с милиони участници, се състоя в Бургаския свободен университет.

Участваха близо 200 деца и техните ментори от цялата страна. Tемата тази година на състезанието бе „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?“. Отборите отговорят на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които преминават с роботите си на сцената за „робот битки“.

В продължение на няколко месеца добричкият отбор по роботика в състав Сесил Сюлейман, Николета Стефанова, Ирен Христова, Ивайло Георгиев и Нейчо Георгиев, под ръководството на своя ментор Мария Георгиева, се готвиха усърдно за тази приятелска надпревара. По време на състезанието учениците демонстрираха знания, умения, работа в екип, бързо търсене и вземане на решения по време на състезанието в различните категории – иновативен проект, основни ценности, робо дизайн и робо игра.

Фестивалът представлява игрова STEM програма, чрез която ученици изграждат навици за работа в екип, езикови и инженерни умения.

STEM образованието става все по-популярно заради технологичните умения, свързани с професиите на бъдещето. Затова състезанието представлява инструмент за работа в екип, за творческо мислене и експериментиране, за търсене на решения на проблемите.

Събитието включваше и изложбена част, в която бяха представени различни модели на Лего роботи на клубове от цялата страна.

 

 

c