Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на съня

Световният ден на съня се отбелязва всяка година в петък преди пролетното равноденствие. През 2024 година това е днешният ден – 15 март. Денят, иницииран от World Sleep Society цели да се повиши осведомеността за проблемите, свързани със съня, в медицината, образованието, социалните дейности, шофирането и др, както и да се отбележи колко полезен за човешкото здраве е сънят.

Събитието има и още една цел - да намали ефекта от проблемите със съня върху обществото чрез добра профилактика и лечение на тези проблеми.

Световният ден на съня се отбелязва от 2008 година. Организират се прояви, които да подчертаят предимствата на пълноценния сън, да представят неблагоприятните последици от проблемите със съня върху благосъстоянието, образованието и социалния живот и да се насърчи управлението и предвиждането на проблеми със съня.

Сънят е един от трите ключови стълба на здравето, заедно със здравословното хранене и упражненията, и е в основата на нашето физическо, психическо и социално благополучие. Хората, живеещи с безсъние, са будни, когато всички останали спят, и изтощени, когато останалият свят е енергичен и активен. Липсата на сън или лошото качество на съня може да направи дейностите на следващия ден по-предизвикателни, тъй като може да намали времето за реакция, бдителността, способността за решаване на проблеми или запомняне на неща.

Хората, страдащи от хронично безсъние, се оплакват от повишена умора, намалени енергийни нива, промени в настроението и когнитивни затруднения след няколко нощи на лош сън. Те са два пъти по-склонни да развият депресия в сравнение с хората с нормален сън. В дългосрочен план хроничното безсъние е свързано с много допълнителни здравословни усложнения, като сърдечни заболявания, инсулт и диабет. Хроничното безсъние нарушава и професионалния живот на хората, което ги кара да отсъстват от работа два пъти повече от хората без това заболяване.

c