Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на океана

На 8 юни се отбелязва Световния ден на океана. Инициативата е на участниците в Конференцията на Организация на обединените нации (ООН) за околната среда и развитието състояла се в Рио де Жанейро, Бразилия, между 3-14 юни 1992 г. Световния ден на океана има за цел да повиши осведомеността на международната общественост за ролята на океаните в поддържането на живота на планетата, както и за проблемите, свързани с тяхното опазване и управление. Утвърден е с резолюция A/RES/63/111 на Общото събрание на ООН от 5 декември 2008 г.

Поместваме материали от емисията „Международна информация“ на БТА за честването на деня и екологичните проблеми, които застрашават океаните:

Любопитни факти за океаните

По случай днешния Световен ден на океаните британският в. „Дейли експрес” предлага любопитни факти за големите солено водни басейни:

- Океаните покриват 71 процента от земната повърхност.

- Тихият океан покрива около 30 процента от повърхността на планетата, Атлантическият - 21 процента, а Индийският - 14 процента. 

- Древните гърци са смятали, че Атлантическият океан е обширна река, опасваща света. Океанът е кръстен на бог Атлас, който е носил Земята на плещите си. 

- Седемдесет процента от кислорода, който дишаме, се осигурява от океанска растителност, например водорасли. 

- Ако връх Еверест бъде потопен в най-дълбоката част на Марианската падина - бездната Чалънджър, върхът му ще бъде на 1,6 километра под вода. 

- Темата на тазгодишния Световен ден на океаните е "Здрави океани, здрава планета". 

- Около 14 милиарда тона отпадъци се изхвърлят всяка година в океаните.

- Изчислено е, че след около 30 години теглото на пластмасата в океаните ще бъде по-голямо от това на рибите. 

- Средната дълбочина на океаните е около 4 километра.

  • Ако всичката вода от океаните бъде разпределена по равно между хората, на всеки 30 души ще се пада по една кубична миля (4.16818183 х 10 на дванадесета степен литра). 

Източник: БТА

c