Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме професионалния празник на енергетиците

Денят на енергетика се отбелязва в България всяка година в предпоследната неделя на юни месец. Това е професионален празник, честван от всички, които работят в енергийния сектор, включително електроенергия, топлоенергия, природен газ и въглища. Празникът има за цел да повиши обществената осведоменост относно важността на енергийната индустрия и да признае приноса на работниците в нея за осигуряване на надеждни и устойчиви енергийни доставки.

През последните години фокусът на Деня на енергетиката се измести към насърчаване на възобновяемите енергийни източници и опазването на околната среда. Много компании в енергийния сектор организират събития и инициативи, насочени към популяризиране на ползите от чистата енергия и намаляване на въглеродните емисии.

Енергийният сектор играе решаваща роля в съвременното общество, осигурявайки необходимата енергия за различни индустрии, домакинства и обществени услуги. Денят на енергетика служи като напомняне за значението на тази жизненоважна индустрия и отдадеността на хората, работещи в нея.

В България енергийният сектор включва няколко ключови компонента, включително производство на електроенергия, пренос и разпределение на електроенергия, както и добив на въглища и природен газ. Страната разчита до голяма степен на ядрената енергия, с атомната електроцентрала Козлодуй, която е един от най-големите производители на електроенергия в региона. Освен това България има значителни запаси от въглища, които се използват за производство на електроенергия.

c