Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

От Художествената галерия канят на съвместна изложба – графика и фотография

Автори на експозицията са Моника Роменска и Соня Станкова

На 02 ноември 2023 година, от 17:30 ч. в Художествена галерия – Добрич ще бъде открита съвместна изложба на Моника Роменска – графика и Соня Станкова – фотография.

Моника Роменска представя свои творби от две последователни изложби - „Далечно плаване“ и “Caetera Desunt” („Останалото липсва“), създадени с известна дистанция във времето, но свързани помежду си, като втората е логично емоционално продължение на първата. Соня Станкова участва в съвместния проект с художествена фотография. С помощта на различни техники тя представя света, трансформиран през обектива, като създава абстрактна среда с двуизмерност на образа, която, превърната във фотография, става реална. „Защото само реален образ може да бъде заснет“ – казва фотографът.

Моника Роменска е родена на 5 декември 1958 г. в Пловдив. През 1983 година завършва НХА – София, специалност „Графика“ при проф. д-р Евтим Томов. Член-основател на Дружество на пловдивските художници, на група "Ръб" и „Жените на ръб-а“, с които участва в съвместни изложби и акции. Реализирала е 31 самостоятелни изложби. Участник в 36 кураторски проекта и над 25 престижни международни изложби и форуми. Работи в областта на изящната графика, хартията, обекта и инсталацията. Член на СБХ. Уредник на Постоянна експозиция „Мексиканска графика“ към ГХГ – Пловдив.

Соня Станкова завършва Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ – София, „Педагогика на изобразителните изкуства“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив, Магистър фотограф от АМТИИ – Пловдив. От 1982 г. работи като студиен фотограф и фоторепортер. От 1990 г. е художник на свободна практика, работи за различни периодични издания и рекламни кампании, нейни фотографии са публикувани в специализирани фотографски списания. Участва в национални и международни изложби, кураторски проекти, събития и инициативи. Носител на престижни национални награди за фотография. Член на СБХ от 2016 г. Преподавател по фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив.

c