Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

От днес започва аварийното заустване на скъсаната тръба в морето в Кранево

От днес започва аварийното заустване на колектора на пречиствателна станция за отпадни води, която обслужва курорта Албена и Кранево за предотвратяване на по-големи щети. Това съобщи управителят на ВиК Добрич Николай Николов, след участието си в заседание по темата на кризисния щаб при областния управител, цитиран от Радио Варна.

Генерално проблемът ще се разреши с придобиването на съоръжението, за да се модернизира. В момента то е собственост на „Албена“ АД, като обслужващият оператор е ВиК – Добрич по силата на действащ договор с Асоциацията по ВиК.
Според информация по-рано т.г. от ръководството на ВиК в края на юли се очак­ва зад­виж­ва­не по прог­ра­ма "Окол­на сре­да" и ус­воя­ва­не­то на 110 ми­лио­на, ка­то за Бал­чик е пред­ви­де­но из­граж­да­не­то на ка­на­ли­за­ция и во­доп­ро­во­ди и нап­ра­ва­та на дъл­бо­ко­вод­ни заус­тва­ния на пре­чис­тва­тел­ни­те стан­ции в Бал­чик и Ал­бе­на. По соб­стве­ност­та на пре­чис­тва­тел­на стан­ция „Ал­бе­на“, която обслужва освен Албена, но и на­се­ле­ни­те мес­та Кра­не­во и Об­ро­чи­ще, се пред­виж­да ВиК Доб­рич да я за­ку­пи от „Ал­бе­на“ АД и след то­ва да я прех­вър­ли на Об­щи­на Бал­чик. По прог­ра­ма “Окол­на сре­да” са пред­ви­де­ни 12-13 ми­лио­на ле­ва за из­вън­ред­ни раз­хо­ди с тази цел.
Източник: Радио Варна
Снимката е илюстративна
c