Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

От 7.06 възстановяват е-изплащане на пенсиите в област Добрич, IT звено ще следи за нови кибератаки

От 7 юни „Български пощи“ възстановяват електронното изплащане на пенсиите, обявиха от ръководството на държавното дружество. Изплащането ще се извършва в периода 7-20 юни 2022 г. по график и установения ред от период преди кибератаката. Ще се изплащат и пенсии за изминал период.

От "Български пощи" съветват "клиентите на дружеството да посещават пощенските станции не само в сутрешните часове".

За неизплатени през м.април или м.май 2022 г. Великденски надбавки е необходимо да се подаде заявление в Териториалните поделения на Националния осигурителен институт.

Днес, на брифинг, Богдан Теофанидис, главен изпълнителен директор на „Български пощи“ заяви, че националният пощенски доставчик ще започне изплащането на пенсиите по електронен картон, както това се е случвало преди хакерската атака срещу дружеството, станала в средата на април. Директорът допълни още, че 99% от услугите на пощите, засегнати от атаката, вече са напълно възстановени. 

"Има още много работа, но смятаме, че от утре (7 юни -б.ред.) процесът ще започне нормално."

Теофанидис уточни също, че през последната една седмица е извършен стрестест на системите на дружеството с максимално натоварване, за да бъде проверена тяхната надеждност. 

"Все пак, призовавам хората и се надявам времето да го позволява, да не се струпват сутрин, а да се опитат да получат пенсиите си около обяд или следобед. Нека да спазват графиците, които са приети, и те ги знаят, за да може максимално плавно да върви процесът.“ 

По думите на новоназначения директор, специално създаден щаб от IT специалисти ще следи за безопасността на процесите. 

"Има информация, все още непотвърдена, че потенциално се подготвя режисирана провокация. Някои от нашите служители се организират за такава. Искрено се надявам тази информация да не е вярна."

c