Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

От 15.08 паркирането в Букурещ става платено

снимка: Bogdan-Ioan Buda

Паркирането в румънската столица Букурещ става платено от 15 август т.г.. Това съобщи телевизия Диджи 24. Предвидената санкция за шофьорите, които оставят автомобила си между обозначените сини линии без да платят, е 200 леи/ден (почти 80 лв.). Глобявани ще бъдат собственици на автомобили, паркиращи на тротоара или на забранени места.

Заместник-кметът на румънската столица Стелиан Буждувяну заяви, че в момента стратегията е съсредоточена върху централната част на Букурещ. По думите му в зона 2, в която попадат повечето квартали на Букурещ, "не са прекалили" с маркирането на места за платено паркиране.

В Букурещ има два вида места за паркиране - по местоживеене, които се определят от районните кметства, и такива, които се администрират от община Букурещ. Последните са специално маркирани и обозначени със син цвят във всички райони на столицата. 

В никакъв случай не засягаме местата за паркиране, с които разполагат гражданите и които те са поели от секторните кметства, уточни Стелиан Буждувяну.

В момента има три обособени зони за платено паркиране.

  • в зона 0 паркирането ще струва 10 леи/час (3,97 лв.)
  • в зона 1 - 5 леи/час (1,98 лв.)
  • в зона 2 струва 2,5 леи/час (0,99 лв.)

На водачите е предоставен избор за заплащане на еднодневни, едноседмични, едномесечни, половингодишни или едногодишни пропуски за всяка от тези зони.

Буждувяну заяви, че ще инициира проект за промяна на тези тарифи чрез обединяване на зони 0 и 1 и определяне на единна тарифа от 5 леи на час за всички обществени паркинги в централната зона. Освен това тарифата няма да се удвоява от третия час на паркиране.

Нощните пропуски ще струват 50 леи (19,84 лв.) на месец за жителите. Месечният абонамент за зона 1 също ще бъде намален, а водачите ще могат да паркират през деня на всяко място, обозначено от кметството.

Заместник-кметът на Букурещ съобщи, че в момента в централната зона има 12 190 места за паркиране, а през следващата година броят им трябва да нарасне до 30 000. Той допълни, че в момента общината се фокусира върху зона 1 и че в зона 2 е направено много по-малко платено паркиране.

Буждувяну поясни, че целта на тази политика е да се освободи общественото пространство от незаконно паркирани автомобили. 

До 15 август полицията ще информира шофьорите за правилата за паркиране в Букурещ, а регламентът ще започне да се прилага от 15 август. Тези, които не платят за място за паркиране на паркингите на кметството, ще бъдат глобени с 200 леи. Паркиралите на тротоара или на пътя ще бъдат глобявани съгласно Закона за движение по пътищата.

източник: БТА

c