Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Освободиха задържаните в Румъния два риболовни кораба от Балчик

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението, съобщава Радио „Варна“.

"Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете държави-членки на ЕС да координират правните норми и действията си при риболов във водите на ЕС в Черно море“, допълват от сдружението.

Два риболовни кораба от Балчик са задържани от румънските власти

Припомняме, че през март миналата година румънските власти задържаха три български рибарски кораба заради незаконен улов на акула. Тогава рибарите отрекоха да са нарушили правилата за риболов в общностни води. Единият плавателен съд беше освободен през месец февруари тази година.  Другите два плавателни съда, собственост на Красимир Петров от Балчик, бяха задържани до сега.

През март 2023 г. два кораба от Балчик и един от Варна бяха задържани от румънските гранични власти на около 50 морски мили източно от Констанца в съмнение, че са нарушили забрана за улов на акула. На двата кораба от Балчик е имало 20 акули, а на варненския кораб – 5.  

Арестът на корабите не позволи на Красимир Петров да кандидатства по програми за помощи или европейско финансиране. Той няма други кораби, с които да извършва дейност, наложи се да освободи персонала, който вече работи на други риболовни кораби.

c