Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Остри спорове избухнаха на заседание на израелското правителство, посветено на ситуацията в Газа, съобщиха израелски медии

Според съобщения в израелски медии три месеца след началото на войната в Газа на заседание на израелския кабинет е имало остър спор между министри от десницата и началника на генералния щаб Херци Халеви, предаде ДПА.
Министрите са нападнали остро генерала, след като той е обявил назначаването на комисия, която да разследва грешките, допуснати от армията, които са позволили изненадващата атака срещу Израел от страна на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври.
Срещата, продължила до късно през нощта, е довела до "остър и гневен спор", съобщиха днес няколко медии. Държавната телевизия "Kaн" цитира един от участниците, който казва, че е избухнала "пълна анархия".
Според съобщения в медиите, които първоначално не бяха потвърдени от правителството, израелският премиер Бенямин Нетаняху в крайна сметка е прекратил заседанието и го е насрочил за друга дата, след като няколко военни са напуснали залата в знак на възмущение от нападките срещу тях.  Срещата е трябвало да бъде посветена на бъдещето на ивицата Газа след войната.
Халеви е станал обект на словесни нападки. Членовете на десния кабинет са критикували времето на обявяването на разследването, докато боевете все още продължават. Назначаването на бившия министър на отбраната Шаул Мофаз за ръководител на разследващата комисия също е срещнало ожесточен протест.
Като министър на отбраната Мофаз ръководи изтеглянето на Израел от ивицата Газа през 2005 г. В момента няколко министри от десницата призовават за изселване на палестинци и връщане на еврейски заселници в ивицата Газа след войната.
Израелският министър на отбраната Йоав Галант отхвърли вчера варианта с "присъствието на израелски цивилни в ивицата Газа" след края на войната.
Бени Ганц, министър във военния кабинет на Израел, съобщи, че е обвинил Нетаняху за "политически мотивираната атака на министрите в разгара на войната". Той никога досега не бил виждал подобно поведение на заседание на кабинета. Партията "Ликуд" на Нетаняху отхвърли критиките му.
Според медиите Ганц, чиято партия в момента е с най-голяма подкрепа в Израел според последните социологически проучвания, също е защитил решението на Халеви да назначи комисия. Това било нещо добро, а също и задължение на началника на генералния щаб, който иска да поеме отговорността след случилото се от 7 октомври.
Вестник "Таймс ъв Израел" предположи, че признаването от армията на собствените ѝ грешки може да окаже натиск и върху правителството да признае собствените си пропуски и провал по въпроса, което може да е мотивирало критиките на министрите.
Нетаняху, който от известно време е подсъдим за корупция, не желае разследване до края на войната в Газа. Критиците го обвиняват, че отлага края на войната, за да остане на власт, посочва ДПА.

c