Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Опозицията в Бангладеш бойкотира парламентарния вот и призовава за стачка през изборния уикенд

Основната опозиционна партия в Бангладеш призова за общи стачки през уикенда срещу парламентарните избори в страната и прикани избирателите да се присъединят към обявения от нея бойко, предаде Асошиейтед прес.
Тази година изборните секции в страната ще отворят врати в условията на все по-поляризирана политическа култура, ръководена от две влиятелни жени: настоящата министър-председателка Шейх Хасина и лидерката на опозицията и бивша премиерка Халеда Зия, която в момента е под домашен арест.
Националистическата партия на Бангалдеш, оглавявана от Зия, и други опозиционни партии бойкотират изборите, заявявайки, че няма гаранция, че те ще бъдат свободни, честни и всеобхватни при управлението на Хасина.
Рухул Кабир Ризви, старши заместник-генерален секретар на партията на Зия, призова хората да не гласуват в неделя, като същевременно призова за стачки. 
Днес сутринта Ризви начело на повече от 100 опозиционни лидери и активисти,  преминаха в столичния квартал Карван Базар, докато скандираха антиправителствени лозунги.
"Хората няма да приемат тези незаконни избори. Хората няма да приемат тези избори на мародери", заяви Ризви по време на шествието.
Опозицията неколкократно поиска оставката на Хасина и назначаването на безпартийно служебно правителство, което да наблюдава изборите. Настоящата администрация заяви, че конституцията на страната не позволява това.
Хасина се обърна към нацията в последната си реч по телевизията вчера вечерта, като призова хората да отидат до избирателните секции.
Критиците обвиняват Хасина, че системно задушава опозицията, като прилага репресивни мерки за сигурност. Партията на Зия твърди, че са арестувани повече от 20 000 поддръжници на опозицията.
Близо 1,6 млн. души - половината от тях служители по сигурността - ще наблюдават изборите, на които 119,1 млн. регистрирани избиратели имат право да гласуват в над 42 000 избирателни секции
На изборите в неделя ще участват стотиците независими кандидати, което е необичайно голям брой, който според опозицията е част от трик на управляващата партия за легитимиране на вота.
Много депутати и членове на правителството на Шейх Хасина са сред 436-те независими кандидати в надпреварата, а основната опозиционна Националистическата партия на Бангладеш бойкотира изборите за втори път в рамките на три години.

c