Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

ООН: Положението на цивилните в Газа става все по-тежко след 3 месеца непрестанни израелски атаки

ООН заяви, че след три месеца на непрестанни израелски атаки в ивицата Газа цивилното население в палестинския анклав изпада във все по-тежко положение, предаде ДПА. 
"Три месеца след ужасяващите атаки от 7 октомври Газа се превърна в място на смърт и отчаяние", заяви в петък Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси. Бомбардирани са дори и райони, в които цивилното население се е преместило по искане на Израел. Медицинските заведения също са "безмилостно атакувани", каза той. 
Израелската армия неведнъж е провеждала операции в и около болниците в отцепения крайбрежен район, обвинявайки палестинската ислямистка организация "Хамас", че ги използва неправомерно за терористични цели. Малкото лечебни заведения, които все още функционират частично, са препълнени от отчаяни хора, търсещи закрила, каза още Грифитс.  "Разгръща се катастрофа за общественото здраве", предупреди заместник-генералният секретар на ООН.
"Инфекциозните болести се разпространяват в претъпканите убежища... Всеки ден около 180 палестински жени раждат в тези хаотично условия. Хората са застрашени от най-високата степен на продоволствена несигурност, регистрирана някога. Гладът дебне зад ъгъла. Няма храна. Няма вода. Няма училище. Нищо друго освен ужасяващите звуци на войната, ден след ден", продължи Грифитс.  По думите му ивицата Газа просто е станала "необитаема". 
Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) вчера предупреди, че недохранването и болестите създават смъртоносен цикъл, който застрашава над 1,1 млн. деца и млади хора в обсадения палестински анклав. 
Според проучване на УНИЦЕФ, проведено на 26 декември, общо 90% от 1,1 млн. деца и млади хора в района не получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят. "Децата в ивицата Газа са изправени пред смъртоносна тройна заплаха за живота си, тъй като случаите на заболявания се увеличават, храненето рязко намалява, а ескалацията на военните действия наближава четиринадесетата си седмица", се казва в изявление на Детския фонд на ООН.
 "Децата в Газа живеят в кошмар, който става все по-страшен с всеки изминал ден", каза Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.
В изявлението на организацията се посочва, че случаите на диария при деца под 5-годишна възраст са се увеличили от 48 000 на 71 000 само за една седмица, считано от 17 декември, което се равнява на 3200 нови случая на диария на ден.
Освен това разселените деца и техните семейства не могат да поддържат необходимите хигиенни условия за предотвратяване на болести поради тревожната липса на безопасна вода и канализация, а продължителната диария излага децата на висок риск от смърт.
"Бъдещето на още хиляди деца в Газа виси на косъм. Светът не може да стои и да гледа. Насилието и страданията на децата трябва да спрат", подчерта Ръсел.
 
 

c