Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Онник Каранфилян ще представи в Бургас книгата "Танцуващият по въже Homo Ludens"

Художникът Онник Каранфилян ще представи книгата "Танцуващият по въже Homo Ludens" в Регионална библиотеката "Пейо К. Яворов" в Бургас на 12 януари, съобщават от културната институция в морския град. 
Двуезичното луксозно издание на издателство "Мусагена" излезе от печат в края на миналата година по повод отбелязването на 60-годишния юбилей на твореца. То проследява неговия творчески път в изобразителното изкуство чрез репродукции – от Професионалната гимназия за изящни изкуства в Пловдив, през годините на служба в армията, периодите преди и в Националната художествена академия и стига до творчеството му в наши дни.
В книгата са поместени около 1100 пълноцветни репродукции, разделени по периоди от 1977 до 2022 година. Те са допълнени и от множество архивни снимки, придружени с негови коментари, които разкриват зараждането и развитието на неговото творчество, както и средата, в която е отраснал. Основите текстове пък са писани от Аксиния Джурова, Любен Дилов-син и Георги Каприев, някои от които под формата на интервюта с художника. 

c