Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Окръжният съд в Смолян не даде ход на делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов

Състав на Окръжния съд в Смолян не даде ход на делото за присвояване в особено големи размери срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов и още 8 подсъдими – негови съграждани. Председателят на съдебния състав съдия Дафинка Чакърова констатира, че най-големият проблем е невъзможността на трите вещи лица по назначената съдебно-медицинска експертиза, да пристигнат в Смолян едновременно. 
„Не следва да се дава ход на делото, тъй като са налице процесуални пречки – неявяване на част от защитниците на подсъдимите, неявяване на вещите лица, както и изразено желание на единия от подсъдимите да има служебен защитник“, каза съдия Чакърова. 
Делото бе отложено за 19 март от 11:00 часа. На следващото заседание ще се прецени по какъв начин да бъдат изслушани вещите лица – чрез видеоконферентна връзка, или разпит по делегация. 
От приемането на съдебно-медицинска експертиза, която е дала вече заключение дали психичното и здравословното състояние на основния подсъдим – Стоян Беширов, му позволява да участва в съдебния процес, ще зависи и ходът на делото. 
Обвинението срещу Стоян Беширов и останалите осем души е за присвояване в особено големи размери. Прокуратурата обвинява бившия кмет в извършени 25 престъпления. Според обвинителния акт се касае за присвояване на 1 224 845 лв. чрез договори с фирми, на които е заплатено за неизвършени строително-монтажни работи през периода 2012-2015 г. Като извършители се посочват Стоян Беширов и бившият секретар на Община Неделино, а техни помагачи са общински служител и управители на фирми, към които са превеждани публичните средства по фиктивни фактури.  
Според прокуратурата става въпрос за кражба на средства от държавния бюджет, най-вече по линията на бедствия и аварии. Издадени били множество заповеди, с които Беширов е обявявал бедствени положения, като преувеличавал валежите в района на Неделино и последиците от тях. Съгласно констативни протоколи, подписани от Община Неделино, са изплатени над 1,2 млн. лв. за неизвършени дейности - изграждане на бент, подпорни стени, разчистване и укрепване на свлачище, посочват от обвинението. 

c