Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Около хиляда семейства вече живеят в новата административна столица на Египет

Около хиляда семейства вече живеят в новата административна столица на Египет, обяви председателят на компанията “Ню административ кепитъл къмпани”, която ръководи амбициозния проект Халед Абас, цитиран от онлайн изданието на списание “Иджипт тудей”. По думите му целта е един милион граждани да се преселят в новоизграждащия град в следващите три години. 
Пет международни университета вече имат функциониращи кампуси в намиращата се на 60 километра източно от центъра на Кайро нова столица, а компанията е отпуснала стипендии за обучението на осемдесет студенти от Южен Египет, добави Абас. Осемнадесет банки пък са открили офиси в бизнес парка наред с Централната банка на Египет и Фондовата борса.  
 
По-голямата част от държавните институции се преместиха в новата административна столица през лятото на 2023 година. Президентът на страната Абдел Фатах ас Сиси обяви преместването си при встъпването в третия си шестгодишен мандат на 2 април т.г. Държавният глава положи клетва в новата мащабна сграда на Египетския парламент.
Строителството на многомилиардния проект върху 700 квадратни километра започна през 2015 година. Плановете са там да се преместят около 6.5 милиона души, като основната цел е да се намали трафикът в Кайро, който е един от най-гъсто населените мегаполиси и продължава да расте с бързи темпове.

c