Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Около 5700 посетители посрещна зоопаркът в Стара Загора от 24 декември до 1 януари

По време на серията почивни дни от 24 декември 2023 до 1 януари 2024 година Старозагорският зоопарк е посетен от около 5700 души. Това каза за БТА директорът на зоокъта д-р Ивелина Илиева. През миналата година именно тази туристическа атракция беше най-посещавана от туристи, посочи и заместник-кметът Милена Желева.
Тя допълни, че вече са подготвени документи за техническа помощ за реализиране на проект, с който да бъде разширена територията на зоологическата градина с още 60 дка. „Надявам се това да успее да се случи през 2025 година и да реализираме идеята за създаване на едно наистина добро място за обитание на кафяви мечки, изключително близо до естествената им среда“, каза тя и допълни, че зоопаркът работи активно с представители на EAZA – Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите по тази тема. „Целта ни е да станем техен член – това е голямата крачка, към която се стремим заедно с екипа на зоопарка“, добави още Желева.
Зоопаркът в Стара Загора отвори врати след мащабен ремонт в края на юни 2022 година и оттогава се радва на засилен интерес от страна на посетителите.
Зоопаркът обхваща територия от 70 дка и съхранява над 400 eкземпляра от 80 вида - бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Австралия. През 2022 година в зоопарка се родиха три мечета, лама, алпийски козирог и маймуна. В Старозагорския зоопарк живее и единственият за България бенгалски тигър.

c