Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

ОИЦ Добрич представи новите програми на ЕС, догодина в България се очакват 7,3 млрд. лева

Новите програми на България, съфинансирани от ЕС за програмния период 2021-2027 г., бяха представени днес в Община Добрич пред потенциални и настоящи бенефициенти по програмите, местните власти, академичната общност, образователни организации, представители на бизнеса, неправителствения сектор и др.

Експертите на Областния информационен център (ОИЦ) говориха за приоритетите на програмите, съфинансирани със средства от Европейските фондове, условията за финансиране, съпоставка с предходния програмен период, както и националната законодателна рамка за новия програмен период.

Събитието бе открито от зам.-кмета на Община Добрич с ресор икономическо развитие и европейски фондове Росица Йорданова. „В момента сме в ключов период, тъй като сега се довършват поетите ангажименти от предходния период, а на вратата чукат новите оперативни програми. Имаше малко изоставане заради ковид-пандемията и забавянето на законодателната рамка на ниво ЕС, но така или иначе вече е факт партньорското споразумение между България и ЕС, което бе сключено на 6 юли т.г. То ни дава възможност да бъдат утвърдени оперативните програми и да започнем да се подготвяме за кандидатстване за средства. България вече е готова да стартира и да се подготвя с новите проекти“, посочи Йорданова.

Тя подчерта, че се очаква 2023 година да бъде много наситена откъм финансов ресурс. Очакват се  около 7,3 милиарда лева по справка на Министерството на финансите, привлечени като средства, вкл. Плана за възстановяване и устойчивост. Хубавото за България е, че от 10 оперативни програми 8 са вече одобрени, а има 4 държави които дори още не са сключили партньорски споразумения.

Йорданова призова да се ползват услугите на ОИЦ, който през годините е доказал своята ефективност и полезност за настоящи и потенциални бенефициенти по програмите на ЕС.

Управителят на ОИЦ Геновева Друмева подчерта, че споразумението за партньорство е основният стратегически документ, по който са направени програмите и това са поставените цели и задачи за страната, които ще трябва да се изпълнят в определен период от време.

„За общините много проекти ще бъдат финансирани с новите финансови инструменти – това са един вид кредити, които обаче са гарантирани с европейски средства и които се предоставят на бенефициентите по преференциални условия. Проектите ще се изпълняват до 2029 година, като междинна оценка на програмите ще има през 2024 година“, обясни Друмева.

Бяха представени 8 от 10-те нови оперативни програми, без „Транспорт“ и „Техническа помощ“, които са по-специфични. За сравнение, през предишния програмен период се работеше по 7 програми.

Обяснено бе, че Стратегическият план за развитие на земеделието 2023 – 2027 г. се разглежда по друг регламент. Той бе изпратен в Европейската комисия на 9 ноември и се чака одобрение. Дванадесетте програми за териториално сътрудничество ИНТЕРРЕГ 2021-2027 също са с отделен регламент, като област Добрич ще има достъп до 9 от тях, без „България-Турция“, „България-Северна Македония“ и „България-Сърбия“. 

c