Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Одобриха проект за обновяване на Историческия музей в Чирпан

Историческият музей в Чирпан ще бъде обновен по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност на Исторически музей, гр. Чирпан” от Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това съобщи местната администрация на официалната си Фейсбук страница.
Проектното предложение включва ремонтни дейности, свързани с топлинно изолиране на сградата, подмяна на дограми, изграждане на централна климатична инсталация на база система с променлив охладителен поток, изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на енергия от слънцето, която да задоволява нуждите на сградата през светлата част на денонощието, както и осигуряване на достъпна архитектурна среда. Предвидено е и изграждане на остъклена висяща метална конструкция по южната фасада с цел приобщаване на откритите тераси към сградата за нуждите на Историческия музей, посочват от Община Стара Загора. 
Одобреният проект е на обща стойност 1 128 587, 26 лева., от които 828 587, 26 лева е безвъзмездната финансова помощ, а съфинансирането в размер на 300 000 лева. 
С изпълнението на проекта се цели цялостно завършване облика на сградата и подобряване средата на работа и предоставяне на качествени услуги. След изпълнение на енергоспестяващите мерки, енергопотреблението на сградата ще отговаря на клас "А" от скалата на класовете на енергопотребление за „Сгради в областта на културата и изкуството".

c