Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Общопартийната контролна комисия в БСП се произнесе, че Иван Таков е председател на БСП-София, съобщиха от партийната организация

Общопартийната контролна комисия (ОПКК) в БСП се произнесе, че Иван Таков е председател на БСП-София, съобщиха от пресцентъра на столичната партийна организация.
Решението за налагане на предсрочен отчетно-изборен цикъл в Градската организация на БСП в София е взето без кворум на Националния съвет и е нелегитимно. Това означава, че председател на БСП-София отново е Иван Таков, а съставът на Градския съвет - колективният ръководен орган в София, както и председателите на 24-те районни организации остават същите от преди нелегитимно взетото решение на Националния съвет, се посочва в прессъобщението.
По жалбите на Иван Таков и група социалисти от София, Общопартийната контролна комисия реши, че заседанието на Националния съвет на БСП от 25 февруари 2024 г. е проведено без кворум и решенията му са нелегитимни и унищожаеми, взети в нарушение на Устава на БСП, обясняват и от пресцентъра на БСП.  
В решението си ОПКК указва подробно кой е легитимният председател на БСП-София, както и на районните организации, кой ще провежда пълния цикъл отчет и избори в столицата и какво се случва с решенията, които са взети като следствие от нелегитимното заседание на Националния съвет на БСП, допълват от пресцентъра на партията. 
"Рано или късно справедливостта тържествува", коментира Иван Таков, цитиран от пресцентъра на БСП-София. "В нашия случай доста закъсня, но се радвам, че все пак се случи. Повече от три месеца чакаме това заседание и неговите решения", отбелязва той.
Решението на ОПКК влиза в сила веднага и това означава, че още от понеделник Иван Таков, Градският съвет и Изпълнителното бюро в състава си от преди нелегитимното решение на Националния съвет на партията, продължават работата си в централата на ул. "Леге" 10, информират от БСП-София.
Освен по случая в София, контролната комисия на БСП се е произнесла днес и по казуси за Бургас и Плевен. Сходни са решенията и за организацията в Бургас, отново взети от Националния съвет на 25 февруари тази година, посочват от пресцентъра на БСП.  
ОПКК се е произнесла и по жалба на Свилен Атанасов от Плевен, като отменя нелегитимно свикано заседание на общинската конференция в града. ОПКК иска партийното ръководство да установи кой и как е създал документ с невярно съдържание, на основание на който в Плевен делегатите на Конференцията са заседавали и настоява Изпълнителното бюро да наложи минимум мярка за партийно въздействие "разграничаване от конкретните действия на социалист", се посочва в съобщението.
Контролната комисия излиза и с призив към Националния съвет на БСП да бъде уточнен съставът му, както и препоръки по провеждане на пълния цикъл отчети и избори в БСП.
По-рано днес Общопартийната контролна комисия на БСП реши, че Корнелия Нинова не може да бъде избирана отново за председател на БСП, тъй като има изпълнени два последователни пълни мандата.
 
 

c