Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Общо 660 кандидат-студенти се очаква да се явят на изпита по химия от първата кандидатстудентска сесия на СУ за учебната 2024/2025 година

Общо 660 кандидат студенти са подали заявления за конкурсния изпит по химия, който започна в 9:00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
В присъствието на заместник-ректора на Софийския университет проф. Мадлен Данова, на декана на Факултета по химия и фармация проф. Анела Иванова, и на членовете на изпитната комисия кандидат-студенти изтеглиха вариант 2 на теста в компонент едно на изпита и вариант 2 в компонент две. Вторият компонент е задължителен само за желаещите да кандидатстват в специалността "Медицина".
Председатели на комисията са: доц. Диана Чешмеджиева от Факултета по химия и фармация, и проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет.
Проф. Мадлен Данова приветства кандидат-студентите за избора им да кандидатстват в Софийския университет и изрази надеждата си да ги посрещне на първи октомври като студенти на Алма матер. Тя им пожела успех и да покажат всичко, което са научили.
Специалностите, в които се кандидатства с успешно издържан изпит по химия, са: „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „Физика“; „Инженерна физика“; „Ядрена техника и ядрена енергетика“; „Физика и математика“; „Астрофизика, метеорология и геофизика“; „Физика и информатика“; „Медицинска физика“; „Комуникации и физична електроника“; „Квантова и космическа теоретична физика“; „Фотоника и лазерна физика“; „Оптометрия“; „Квантова физика и физика на ядрото и елементарните частици“ (обучение на английски език); „Компютърно инженерство“; „Учител по природни науки в основна степен на образованието“; „Химия“; „Химия и английски език“; „Химия и информатика“; „Екохимия“; „Компютърна химия“; „Ядрена химия“; „Инженерна химия и съвременни материали“; „Биология и химия“; „Биомениджмънт и устойчиво развитие“; „Геология“; „Геология и проучване на природни ресурси“.
С успешно издържани изпити по химия и по биология може да се кандидатства за специалността „Фармация“, а с успешно издържани изпити по биология (компоненти 1 и 2) и химия (компоненти 1 и 2) може да се кандидатства за специалността „Медицина“.
 

c