Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Общинският съвет в Казанлък ще гласува отмяна на решение за предоставяне на общински терен за изграждане на фотоволтаичен парк

Общинският съвет в Казанлък ще гласува отмяна на решение на съвета за предоставяне на общински терен край местното село Кънчево на частна фирма за изграждане на фотоволтаичен парк. Това става известно от дневния ред, публикуван в официалния сайт на административната структура. Предложението за отхвърляне на решението е на председателя Николай Златанов и ще бъде обсъждано утре на извънредна сесия в зала “Инфра”. 
Предложението за изразяване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж беше прието на извънредна сесия на Общинския съвет в Казанлък на 22 декември м.г.. Решението беше взето с 20 гласа “за” от общо 35 гласували. Впоследствие то беше върнато за преразглеждане от областния управител Ива Радева с мотива, че е незаконосъобразно, а жителите на Кънчево организираха два протеста. Тяхното основно притеснение е възможно негативно влияние на такива централи върху хората, земята и животните, както и това, че решението е взето “в пълно затъмнение”. Зад исканията на хората застанаха общинските съветници от политическа партия “Има такъв народ”, както и съветниците и народни представители от “Възраждане”. 
В доклада си председателят на Общинския съвет Николай Златанов посочва мотивите за проекторешението. След разглеждане на мотивите на областния управител, правното становище на юриста на Общинския съвет е, че в административната преписка по приемане на върнатото решение не са приложени документи, доказващи промяната в предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди. Юристът приема още, че дори при изпълнение на тази предпоставка, законосъобразно решение може да бъде прието с мнозинство не по-малко от 25 гласа. Заключенията на юриста съвпадат с посочените в заповедта на областния управител Ива Радева мотиви. 
Към момента на доклада, вносителят и инвеститорът не представят допълнителни документи, съобразно забележките на областния управител и становището на юриста, посочва още Златанов. Той отбелязва, че съветът има право да отмени, да измени или да приеме повторно върнатия за ново обсъждане акт. Именно с оглед на изложените съображения, председателят предлага отменяне на решението, взето на 22 декември. 
БТА припомня, че пред журналисти председателят на Общинския съвет Николай Златанов заяви, че решението ще премине по законов ред през всички административни инстанции, а ако съветниците преценят, че мотивите на областния управител са състоятелни, то може да бъде отменено или изменено.

c