Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Общината в Добрич даде „заден“ за отмяната и шествие на 24 май все пак ще има

Два дни след писмото до директорите зам.-кмета д-р Баева, че шествие няма да има, кметът обяви във Фейсбук, че ще има

„Тази година няма да бъде организирано празнично шествие. На 24 май от 10 часа на площад Свобода ще се извърши предаване и приемане на знамената и ще бъдат връчени отличията за принос в образованието".

Това става ясно от писмо на заместник-кмета д-р Емилия Баева от 27 април до директорите на училища в Добрич.

То беше публикувано в социалната мрежа от народния представител от „Възраждане“ Константина Петрова, която заяви, че считат за нередно гражданите и гостите на града да бъдат лишени от атмосферата и духа на празника и ще поискат отговор от местната власт кое налага отмяна на празничното шествие.

Отмененото шествие за 24 май в Добрич събра скоропостижно общественото недоволство, след като директорът на директор на ЧПГТП "Райко Цончев" и ЧОУ "Мария Монтесори" Надежда Иванова попита "Кой ни открадна празника?"  

От ГЕРБ-СДС също категорично се противопоставиха на това решение на общината и заявиха, че ще положат усилия "традициите да се спазват и уважават и ако администрацията нехае за тях, ние НЕ!"

Малко по-късно днес в профила си във Фейсбук кметът Йордан Йорданов пък написа: „Никога не е стояла на дневен ред възможността да не празнуваме в Добрич един от най-светлите български празници. Шествие за 24 май ще има. Ще спазим традицията и тази година. Заради ремонта на центъра обмисляхме да направим само тържество пред паметника на Свети Свети Кирил и Методий с тържественото предаване на знамената и награждаване на отличените учители. Този вариант бе подготвен, ако ремонтът беше стартирал около 20 май“.

Че ремонтът на центъра няма да стартира на 20 май стана ясно на сесията на 25 април, когато Общинския съвет гласува против отпускането на 3,4 млн. лева за стартиране на първия етап от строителните дейности по новия градски център в Добрич. Писмото на зам.-кмета д-р Емилия Баева е от 27 април т.е. два дни по-късно, когато това вече е било ясно.

Все пак е добре, че, благодарение на обществения натиск, Община Добрич ще организира празнично шествие и така ще продължи традициите, които в Добрич датират от 1883 година, когато пърото празнично честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий е било организирано от Иван Кършовски, който завещава на Добрич също първото взаимно училище и първите годишни изпити.

c