Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Община Добрич: Центърът на Добрич става по-зелен след ремонта

Ще бъдат премахнати само липи, които не се намират в градинки, 16 дървета ще бъдат преместени

До 15 април ще започне работата „на терен“ по ремонта на центъра на Добрич. Доставени са първите пратки от паветата, осветителните стълбове, съобщават от Общината. Днес пешеходната зона ще бъде оградена, за да се обособи строителна площадка.  

Ще бъдат премахнати само липи, които не се намират в градинки. Всички липи и други дървета в градинки ще бъдат запазени. Премахнатите липи ще бъдат заменени с полски клен. Размери на новите дървета между 3.5 метра и 5 метра. Общо 16 дървета ще бъдат преместени, те са здрави и позволяват да бъдат поставени на нови места.

Причината за премахване на липите е, че този дървесен вид не е подходящ за градски условия. Кореновата им система е увредена от ремонта през 2011 година. Част от тях са засадени много близо до съществуващите сгради, посочват от Общината. И допълват, че проблемът с липите на центъра е установен много преди проектирането за новия ремонт. Само миналата година са паднали 3 дървета в центъра и по щастлива случайност се е разминало само с материални щети.

При ремонта ще се изгради поливна система, каквато в момента липсва. Ще се направи нова дъждовна канализация, съобразена с наклоните, за да не се допускат проблеми с отводняването. Ще се изгради ново ел. трасе за осветлението, ще се трасира и каналът за видеонаблюдението, като всичко това ще се съобрази с дървесните видове, за да преминават безопасно и съобразено с проекта.

В момента в централната пешеходна зона на Добрич, в частта от „Стара къща“ до хотел „Добруджа“ има 194 дървета. След ремонта дърветата ще бъдат 262, като увеличение ще е с 68. Съществуващите зелени площи сега са 4 385 кв. м, а след ремонта те ще са 5028 кв. м, което е увеличение с 643 кв. м.

c