Вторник, 16 юли 2024

16.07.2024

Последвайте ни

Кметът на Добрич: Ремонтът на центъра от "Стара къща" до читалището ще приключи до края на годината

Не е ясно дали има изготвен линеен график на дейностите по рмонта

Има ли линеен график за дейностите по ремонта на центъра на Добрич в участъка от „Стара къща” до читалище „Йордан Йовков”? Този въпрос не получи отговор на днешната извънредна сесия на Общинския съвет на Добрич. Той бе поставен от председателя на комисията по бюджет и финанси Йордан Апостолов и други съветници.

В залата присъстваха инж. Пенчо Керванов, ръководител на проекта, и инж. Живко Дачев, управител на дружеството „Жилфонд инвест”, което изпълнява строителния надзор. Присъстваха и граждани, собственици на магазини в участъка, загрижени за бизнеса си.

Инж. Керванов посочи, че пространството пред читалището ще бъде завършено до края на тази седмица. Той заяви, че няма да се позволят компромиси с качеството и че са премахнати вече положени павета пред читалището, защото не е била спазена технологията. „Днес съм говорил със строителите, до края на седмицата участъкът пред читалището ще бъде завършен. Става бавно и се работи прецизно. Днес започват да редят павета от западната страна. Има съпътстващи проблеми, с проектантския екип ги решаваме на място”, каза Керванов.

Стана ясно, че на сесията на ОбС през септември ще се представи информация за актуалното състояние на ремонта. 

Общински съветник изрази съмнения, че липсва график за ремонта на центъра на Добрич 

„Линеен график на дейностите трябваше да бъде представен до 17 май, до момента няма такъв. Поисках и технологичната програма за изпълнение, за да се покаже изпълнителят какво е предложил като технология за полагане на паветата. Освен това на всяко пето число от месеца изпълнителят трябваше да представя подробен доклад за хода на работите и възникнали проблеми. До 5 юли трябваше да има доклад. Моля, администрацията да представи тези доклади, които са задължителни по договор, плюс линеен график. Искаме график, за да видим има ли изоставане от проекта. Всички искаме максимално бързо и качествено да се извърши ремонтът. Нека администрацията да не приема това като заяждане, искаме да сме коректни спрямо гражданите”, заяви Йордан Апостолов.

Той попита има ли отклонения при паветата и ако да, води ли това до проблеми при поставянето. Инж. Дачев отговори, че при самите павета няма отклонения извън рамките на декларираното от производителя.

„Договорът за строителство се прави с по-широк срок, но с изпълнителите и надзора сме коментирали, че до края на годината участъкът от от бул. ”3 март” до НЧ “Йордан Йовков 1879” ще бъде готов. Към днешна дата този срок ще се спази, може и да стане по-рано. Следим процесите ежедневно. През тези два месеца от старта има много промени и малки процеси, които да се изчистят с техническите лица, не може всеки ден да се докладва”, заяви кметът Йордан Йорданов.

 

 

 

c