Четвъртък, 05 септември 2024

05.09.2024

Последвайте ни

Общината предлага запазване на минималната и максимална тарифа на такситата в Добрич

Община град Добрич, чрез зам.-кмета Павел Павлов, внася предложение за запазване на минималните и максималните цени за таксиметров превоз на пътници за 2025 г. на нивата, определени за 2024 г. В тази връзка на сайта на общината е обявено публично обсъждане на предложените тарифи, което ще продължи до 3 октомври 2024 г. Всички заинтересовани страни могат да подадат своите становища и възражения в този срок.

Посочва се, че минималните цени за таксиметров превоз са 1.10 лв. на километър за дневна тарифа и 1.20 лв. за нощна тарифа. Максималните цени са съответно 1.60 лв. и 1.70 лв. В момента таксиметровите услуги в Добрич се предоставят на малко по-високи реални цени, определени от фирмите – 1.29 лв. на километър през деня и 1.49 лв. - през нощта. Въпреки това, Общинският съвет има задължението да фиксира минимални и максимални цени, за да бъдат защитени интересите на потребителите и на превозвачите.

Решението за запазване на тарифите е взето след анализ на фактори като намаление на цените на горивата и увеличението на осигуровките. Посочва се, че цената на бензина е намаляла с 8.24%, а на дизела с 8.60%, докато минималният осигурителен доход е нараснал с близо 20%. От Общината считат, че запазването на същите тарифи за 2025 г. ще осигури стабилност на пазара и няма да натовари допълнително гражданите.

c