Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

ОбС прие Програма за прозрачност и антикорупционни реформи на Община Добрич

Програма за прозрачност и антикорупционни реформи на Община Добрич за периода 2024 – 2029 г. бе приета на днешното заседание на Общинския съвет на Добрич.

Програмата е разработена и приета с консенсус от работна група в Община град Добрич, състояща се от представители на общинска администрация, Общински съвет и гражданското общество. Базирана е на принципния ангажимент да се работи за по-голяма прозрачност, достъпност, антикорупционни реформи и ангажираност на гражданите, залегнал в Пакта за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво, подписан от Кмета на Община град Добрич на 12 февруари 2024 г. по време на Втората национална конференция на Международния републикански институт (IRI) "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво" и констатациите и препоръките в доклада "Оценка на уязвимостите към корупцията на общинско ниво в България, второ издание: изследване на пет български общини", публикуван от IRI през декември 2023 г.

IRI е международна организация с нестопанска цел, непартийна и независима, посветена на насърчаването на свободата и демокрацията в целия свят. От 1983 г. IRI работи в подкрепа на демократичните идеали, изпълнявайки редица международни програми за укрепване на свободата, демократичното управление и институции, върховенството на закона и участието на гражданското общество в световен мащаб.

В България IRI провежда дейности по формулиране на програма с фокус прозрачност, ефективност и отчетност на управлението на общинско ниво с цел превенция и противодействие на корупцията. Програмата за прозрачност и антикорупционни реформи на Община град Добрич е стратегически документ, в който се предлагат прагматични краткосрочни и по-дългосрочни реформи, насочени към повишаване на ефективната прозрачност и гражданското участие, за да се преодолее уязвимостта към корупцията. Всяка реформа включва преглед на нейната обосновка, цел, времева рамка и процес на внедряване. 

Основните акценти в програмата на Община Добрич са провеждане на редовни срещи с гражданите в местните общности, провеждане на кампании за гражданско образование, създаване на Обществен съвет като регулярен консултативен механизъм с гражданското общество, разработване на институционална комуникационна стратегия, разработване на общинска политика за прозрачност. 

c