Сряда, 23 октомври 2024

23.10.2024

Последвайте ни

ОбС прие бюджета на Добрич за 2023 г., ще има ли пари за дерето и парка?

Общинските съветници на Добрич гласуваха на сесията днес проекта за бюджет на Общината за 2023 година и актуализиране на Програмата за капиталовите разходи.

Над 123 милиона лева е бюджетът на Добрич за 2023 година, ще се гласува на 19 септември

Зам.-кметът по финансите Елка Димова посочи, че предвид обстоятелствата в държавата, бюджетът се гласува през септември и на практика по-голямата част от него е изпълнена. На въпрос предвижда ли се увеличение на заплатите на заетите в сектор „Култура“, които са на местна издръжка, тя отговори, че има повишение с 10% от 1 юли и е било невъзможно това да се направи със задна дата от 1 януари, както при държавно делегираните дейности.

Бюджетът бе приет единодушно с гласовете на 33-мата присъстващи в залата съветници.

В залата бе посочено, че в Капиталовата програма няма пари за поддръжка на дерето и градския парк. Зам.-кметът инж. Пенчо Керванов каза, че са почистени много добре от сериозна растителност 2,5 км от дерето около ДКЦ 2. Средствата са приключили и в момента се търси дофинансиране за почистиването в парка и оттам до магазин Кауфланд.

Керванов посочи, че на места има сериозни проблеми с профила на дерето, което трябва да се коригира.

Зам.-кметът заяви, че смята, че паркът се поддържа се изключително добре. По алеите има компрометирана настилка, но ще се предприемат действия.

„Многократно съм показвала снимки, където се виждат компрометирани участъци. Уверявали сте, че ще се вземат мерки. Искам да чуя кога и от кого ще бъдат възстановени елементите“, заяви Детелина Николова от ГЕРБ.

Керванов отговори, че има участъци, които дефектират поради недобро проектантско решение – част от тях ще бъдат поправени от фирмата-изпълнител, а част - от общината. За това ще бъде необходим около месец.

c