Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Обработват против заледяване пътищата от републиканската мрежа в област Ямбол

Обработват се против заледяване пътищата от републиканската мрежа в област Ямбол. Заради минусовите температури и опасността от образуване на т. нар. черен лед шофьорите трябва да карат с изключително повишено внимание и съобразена скорост. Това каза за БТА директорът на Областното пътно управление инж. Галин Костов.
„В момента пътищата от републиканската пътна мрежа в област Ямбол са частично заледени. Температурата е отрицателна, минус седем градуса средно за областта. През нощта осем машини обработваха против заледяване републиканската пътна мрежа и участъка на автомагистрала „Тракия“ на територията на областта“, посочи Костов.
Въпреки обработката, на места в региона се образува т. нар. черен лед, предупреди директорът на Областното пътно управление. „Може настилката да е суха и в един момент да се навлезе в участък, където е влажна и се е появил този феномен. С една несъобразена скорост ще се изгуби контрол върху автомобила“, каза Костов.
Черният лед е невидим за шофьорите. „При наличието на влага във въздуха се отлага конденз върху асфалта, тъй като пътната настилка е с различна температура от въздуха. При отрицателни температури тази влага замръзва, но тя е съвсем лек филм върху самия асфалт и това довежда до появата на черен лед“, обясни още той.

c