Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ОБНОВЕНО: След отстраняване на проект от Турция, екипът от Добрич е класиран трети

На четвърто място в конкурса за  нова визия на центъра на Добрич е класиран проектът на  “Проектантско бюро Албена”. Това става ясно от пост в социалната мрежа.

Бюрото е създадено през 2000 година от трима млади и нахъсени специалисти – арх. Весела Петкова, инж. Йордан Йорданов и арх. Светослава Коларова.

Млади урбанисти от София спечелиха конкурса за проект на центъра на Добрич

В него екипът му посочва: „Радваме се да споделим нашия конкурсен проект за центъра на град Добрич! Вярваме в конкурсния подход като най-демократичната и открита форма за събиране на качествени идеи за обществено значими пространства. Подкрепихме конкурса за обновяване на пешеходната зона на централна градска част на Добрич. Посветихме почти три месеца на денонощна работа за изготвяне на концепция и идеен проект. Анализирахме проблемите, преосмислихме изцяло съществуващите дадености на центъра, изявихме позитивните страни и създадохме решения за многото проблеми, натрупани с годините. Изведохме принципи за поетапна подмяна и поддръжка на съществуващата и бъдеща дървесна растителност. Обогатихме зоната с нови зелени площи и дървета. Съхранихме и надградихме добрите решения, възстановихме забравени, но съществуващи комуникационни връзки, предложихме оптимизиране на функциите в наличния сграден фонд. Предложихме изграждане на нова сграда за градска библиотека на мястото на т.нар. КООП-чета с дълбокото убеждение, че на това място библиотека „Дора Габе“ най-накрая може да получи своята специално създадена за нуждите и сграда, а Добрич - качествено нова и модерна градска структура за общуване, изкуство и интерактивни дейности, каквато е световната тенденция за новите градски библиотеки да бъдат не само книгохранилища и читални, но и средище за активно социално общуване на хора от всички възрасти. Наситихме площад „Възраждане“ и площад „Свобода“ с декоративни водни площи, всяка със своя символика и атракции. Оформихме ефектни и запомнящи се пространства в двата края на бул. „Двайсет и пети септември“ и по цялото и протежение. Създадохме маршрут „Виж Добрич“, който да обединява всички културно-исторически маршрути на общината и да ги надгради с информация за видни личности свързани с Добрич с високи постижения във всички сфери на живота. Предложихме технологични и практични решения с настилки, осветителни тела, обзавеждане и други елементи на градския дизайн с високи естетически, технически и експлоатационни качества.

20 г. Проектантско бюро Албена – 20 г. хъс, приятелство, доверие и морал в професията

Гордеем се с нашия проект, който символично нарекохме за ХОРАТА И ЗЕМЯТА!“

Проектът е разработен от екип от ентусиасти, почти всички свързани с Добрич: ландш. арх. Ивелина Радилова, арх. Радина Станева, арх. Илина Митева-Сойер, арх. Малина Коджабашева, арх. Жара Кирякова и Кирил Сапунджиев – графичен дизайнер. Консултанти са били Едриян Едрев (Prisma Light Pro), Павел и Валентин Димови („Вал Дим“ ООД), Гергана Конева („Булмарма“ АД), GS Строймаркет, инж. Димо Трифонов, инж. Г. Кръстев, инж. Валентин Николов, РК „ЕОС“ ЕООД, инж. Ралица Стаматова.

От „Проектантско бюро Албена“ пожелават  успех на премираните проекти и още по-голям успех на Добрич, който заслужава да получи най-доброто.

Припомняме, че от Община Добрич съобщиха преди дни, че в сайта на Общината и в изложба пред хотел "Москва" ще бъдат показани всички участвали в конкурса проекти. Чрез онлайн анкета гражданите ще могат да дадат своя вот за един от трите класирани на първо, второ и трето място. След обсъждане в Общинския съвет ще се вземе решение с авторите на кой от трите класирани кметът на сключи договор с цел реализацията му.

В Албена отвори нов 5-звезден хотел, глези гостите с басейн на покрива (+снимки)

Сред проектите на „Проектантско бюро Албена“ са реконструкцията на градски парк „Св. Георги“ в Добрич, съвместно с арх. Красимир Пампоров в Консорциум Архитекти за Добрич. Този проект спечели Специалната награда в категория „градска среда“ на Infrastructure Building Awards  на министерствата на транспорта, регионалното развитие и околна среда и водите през 2016 година.  Друг е реализацията на проекта за петзвездния хотел Маритим – Парадайс Блу в Албена. Той спечели Сграда на годината за 2017-а, в категория „Ваканционни селища“. Този обект е наша визитна картичка, той изискваше няколкогодишен огромен труд, концентрация и екипна работа със специалистите, които работиха с нас.

Парадайс Блу в Албена получи награда за Най-добър хотелски комплекс

Екипът през 2010 година по възстановяване и социализация на Националния историческо-архитектурен резерват Плиска – обект от национално значение, за който дадохме нашия принос.

През 2022 г. беше открито новото петзвездно бижу в Албена хотелът с инфинити басейн на покрива „Амелия“, чийто проект отново е на “Проектантско бюро Албена”.

c