Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

20 г. Проектантско бюро Албена – 20 г. хъс, приятелство, доверие и морал в професията

Преди месец Проектантско бюро Албена отбеляза 20 години от основаването си. Бюрото е създадено през 2000 година от трима млади и нахъсени специалисти - арх. Весела Петкова, инж. Йордан Йорданов и арх. Светослава Коларова. Те казват, че сега, след доста години съвместна работа, приятелството им е още по-силно, желанието да се самоусъвършенстват – още по-голямо, хъсът не е отшумял, а доверието помежду им е все така здраво.

Арх. Петкова и инж. Йорданов са добричлии, а арх. Коларова е от Варна, но вече 30 години живее в Добрич. В курорта Албена е започнал преди 25 години трудовият път и на тримата - в отдел „Капитално строителство“. Били са търсещи и силно мотивирани за сериозна работа млади хора. През 2000 година учредяват тяхното проектантско бюро. Курортът ги събра, затова решили в знак на приемственост и респект да запазят името „Албена“ в името на фирмата си. Ето какво разказа пред Про Нюз Добрич арх. Светослава Коларова:

Определят ви като „образец за работещ екип“ – как се постига това?

Много хора са ни казвали, че опровергаваме поговорката за орташката работа. Май сме наистина образец за работещ екип и причината е, че ние смятаме работата си за много отговорна - както вътре в проектантския екип, така и в работата с изпълнителите. Това е било ръководещо за нас – силни резултати се постигат с общи конструктивни действия. Приятелството, което ни събра преди 20 години, към ден днешен е още по-силно - то е в основата на този работещ екип. Събрахме се хора, които постоянно желаят да се самоусъвършенстват и не се уморяват. Смятам, че сме хора с морал и висока отговорност в професията.

С кои Ваши проекти се гордеете най-много?

Ще посоча три проекта. Първият е реконструкцията на градски парк „Св. Георги“ в Добрич, съвместно с арх. Красимир Пампоров в Консорциум Архитекти за Добрич. Този проект спечели Специалната награда в категория „градска среда“ на Infrastructure Building Awards  на министерствата на транспорта, регионалното развитие и околна среда и водите през 2016 година. Щастливи сме, че гражданите на Добрич го оценяват.

Вторият е реализацията на проекта за петзвездния хотел Маритим - Парадайс Блу в Албена. Бяхме наградени за сграда на годината за 2017-а, в категория „Ваканционни селища“. Този обект е наша визитна картичка, той изискваше няколкогодишен огромен труд, концентрация и екипна работа със специалистите, които работиха с нас.

Третото, с което се гордеем, е работата ни през 2010 година по възстановяване и социализация на Националния историческо-архитектурен резерват Плиска – обект от национално значение, за който дадохме нашия принос.

С какво се отличават проектите Ви, какъв е Вашият стил? Може ли човек от пръв поглед да каже, че даден проект е Ваш?

Трудно ми е да кажа, че имаме определен стил. Разпознаваеми са реализациите ни в курорта Албена поради желанието да надграждаме уникалния образ на комплекса. Придържаме се към една изчистена и модерна визия и се стараем да сме в крак с тенденциите. Поради многообразието от проекти, по които работим – промишлени, селскостопански, жилищни сгради, хотелски комплекси и интериори, е трудно да прокарваме някаква конкретна дизайнерска линия. Държим винаги да търсим максимална функционалност и удобство за ползвателя, държим на принципа, че все едно го проектираме за нас. Харесваме и се придържаме да работим в модерен, изчистен стил, който добре се вписва в конкретната среда.

Как ще определите съвместната си работа с Албена АД?

С три думи – дългогодишна, ползотворна и с потенциал в бъдещето. Работата ни в Албена е практика и школа, която ни е научила на много. Била е в трудни условия, с ограничени срокове, нарастващи изисквания и големи очаквания.Албена ни се довери преди 25 години въпреки нашата неприлична от сегашна гледна точка младост и недотам опитност. Довери ни се и арх. Николай Ненов – ръководител на проектантския  колектив, създал комплекс Албена преди повече от 50 години. Довери ни се и някак успя пред ръководството на Албена да ни „предаде“ щафетата, за което сме му безкрайно благодарни и признателни.

За нас няма по-голямо професионално  удоволствие от това да се работи по проекти, които те предизвикват да надграждаш и търсиш и ти поддържат любопитството.  За нас тези години в Албена са едно много добро сътрудничество и партньорство и съм щастлива, че до ден днешен тези взаимоотношения между курорта и нашата фирма продължават.

Как може да се постигне качествена градска среда?

Това е много болезнена тема за нас. От години сме много чувствителни към нея. Може и да ви изненадаме, но не мислим, че това е толкова трудно за постигане, дори и в България, дори и в Добрич. Защото мисля, че с градския парк вече веднъж доказахме на себе си и на добричлии, че може да се случват и много добри реализации в нашите градове.

Рецепта за това според нас има и е ясно видима от прекрасните примери по света. Трябва да се изпълнят две основни условия. Първото е да има осъзнато, отговорно отношение към проблема от страна на всички участници в процеса: граждани, управляващи и проектанти в диалог и тясно сътрудничество помежду им. Второ -  трябва да има задължително конкурсно начало при избор на проект за обществено значими сгради и градски пространства.

Всеки следващ архитектурен конкурс ще надгражда в опитността на обществото и управниците да създават по-демократична и по-естетическа градска среда. Всеки конкурс ще показва на гражданите, че са общност, която може да има глас при поставянето на проблемите на града. Всеки конкурс е стъпка напред в опита да реализираме по-добра среда, а не да бъдат възлагани проекти на незнаен принцип, без обществена информираност и по най-важен критерий - най-ниска цена.

Качествената градска среда иска постоянно надграждане, което означава сега да бъде реализиран един проект качествено и да забравим за него поне за следващите 50 години. Така следващото финансиране ще бъде насочено към следващ елемент или зона от градската среда. Но това е огромна тема, която неизбежно ни отвежда към болката „Градски център Добрич“. Тук само ще си позволя да кажа, че с интерес очакваме развитието по темата с предстоящ архитектурен конкурс.

Можете ли да изброите световно известни сгради, за които бихте казали: „Искам аз да я бях проектирала!“

Първият ми пример е новореконструираната градска зона Дарлинг Харбър в Сидни, Австралия, която успях да посетя. Невероятно постижение на градския дизайн - едни пристанищни територии са така невероятно обживени, с много градски елементи, с детски водни пратери, с модерни сгради и атрактивност, че си казваш – това е нещо, което си заслужава човек да направи.

Другото е Центърът „Гайдар Алиев“ в Азърбайджан на световно известната архитектка Заха Хадид. Това е един шедьовър, като скулптура, нещо, което не знам как е възможно да бъде проектирано, пък камо ли построено. Истинско бижу, като излято на един дъх.

Какви са световните трендове през последните години?

Трудно е да се каже, но все пак аз бих казала така - по отношение на градската среда това е създаване на демократични пространства за хората, освобождавайки централните зони от автомобилите и отваряйки път за велосипеди и пешеходно движение, с присъствие на съвременното изобразително и скулптурно изкуство.

Архитектурата и дизайна в момента са в подем поради развитието на високите технологии. Използват се декоративни фасадни оформления от кориан, технически бетони, гъвкави материали, полимер бетони, проектирани така, че да абсорбират въглеродния двуокис. Навлезе и един нов вид стомана - „кортен“, с полезна ръжда, която не изисква поддръжка. И в същото време сме свидетели на връщане към визията и качествата на естествените материали – дърво, камък, мазилки,в  търсене на духа и историята на мястото, дори прилагане на традиционни и екологични методи на строителство.

Лично аз мисля, че професията в световен мащаб като цяло е в подем и то благодарение на високите технологии, които съчетани с новите духовни търсения на творците създават високи архитектурни и дизайнерски образци, на които ставаме свидетели постоянно .

За 20-ата си годишнина Проектантско бюро Албена създаде 20 табла с последни реализации, които се надява да покаже до края на годината в Художествената галерия. Освен това съдружниците искат да направят цялостен ребранд на сайта си, за придобият по-модерен облик и да надградят визуално присъствието си.

c