Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Млади урбанисти от София спечелиха конкурса за проект на центъра на Добрич

Обединение Плейсмейк – Дизайн Груп Студио – екип от урбанисти от София спечели конкурса за идеен проект на централната част на Добрич.

Резултатите от проведения конкурс бяха обявени от арх. Любо Георгиев – председател на журито. Присъстваха и други негови членове -д-р Фалма Фшази, aрх. Георги Бачев, инж. Пенчо Керванов, арх. Камен Жейнов. В журито участваха и специалисти от Франция, Италия, Германия, Швейцария.

Общо 28 проекта са получени. Повече от половината са чуждестранни – от различни дестинации по света – САЩ, Мексико, Турция, Иран, Ливан, Виетнам и др. Сред българските участници е имало и такива от Добрич.

Конкурсът е предизвикал вниманието на доста професионалисти, каза арх. Георгиев. Той посочи, че правейки този конкурс община Добрич застава в авангарда на мисленето за публично пространство и процесите, по които тези публични пространства се правят. Откритият анонимен конкурс е събиране на световен талант, за да мисли за центъра на града, посочи той. И добави: „Ние като жури журирахме по начин, който е абсолютно обективен и независим“.

Предвижда се публично допитване към гражданите как те биха гласували за избраните три проекта, което е въвличане на обществеността за да се реши как ще изглежда обликът на града. Нашата роля като жури беше да стесним избора на общинския съвет, кмета и обществото, подбирайки проектите, които най-добре отговарят на критериите и са най-подходящи за този град, този климат, тази среда  

Това е идеен проект и предстои да се детайлира това. За всеки от избраните проекти журито е направило препоръки какво да се промени през следващите фази.

Три дни обсъждахме, смятаме, че избрахме трите най-добри предложения и двете най-смели, които обаче не са осмислени в цялост, за да бъдат класирани като победители, каза арх. Георгиев.

Победителите на първо, второ и трето място получават награди – 50 000, 40 000 и 30 000 лева. Има и две поощрителни награди в размер на 5000 лв. всяка.

Екипите на избраните проекти са мислили в най-голяма цялост за пространството и са предложили решения, които са убедителни за тези много проблеми. Освен това са проекти, които биха поставили най-добре това пространство в бъдещето. Най-добре, детайлно и всеобхватно са мислили за пространството, средата, преживяванията, връзката между сградите, за дърветата, местата за сядане, за събития, местата за манифестации, както и водните площи. Това са проектите, които са най-богати като предложение и най-качествени като решение, посочи арх. Георгиев.

Поощрителни награди са присъдени на студио Zabriskie от Белград, Сърбия и на „ Захе“ ЕООД – Владимир Георгиев Георгиев, България. На трето място е класиран проект на Can Kubin от Анкара, Турция, втори е Консорциум „ЕНИ КАЛЪР ПОНИ НССН“ от София, България. Първо място е за урбанисти от Обединение Плейсмейк – Дизайн Груп Студио, София.

Част от наградата е възможността за възлагане изработката на технически и работен инвестиционен проект и осъществяване на авторски надзор.

Предстои довършване на процедурата по Закона за обществените поръчки и анализ на всички постъпили документи. На Общинския съвет и на добричката общественост ще бъдат представени всички 28 проекта, които участваха в конкурсната надпревара. Проектите ще бъдат представени за обществено обсъждане. Всички проекти ще бъдат показани в изложба на пана в района на хотел "Москва", предстои да стартира и онлайн анкета сред гражданите. Финално кмет и Общински съвет ще решат кой проект ще се реализира. Очаква се решението за това да се вземе на сесията през януари, съобщи кметът Йордан Йорданов.

Стопкадър: БТА

c